Петролът парира петъчния ценови растеж, провокиран от решението на "ОПЕК+" за съкращаване на добивите

Петролните фючърси се понижават по време на търговията в понеделник, парирайки голяма част от добрия ценови ръст в края на предходната седмица, който беше провокиран от постигнатото от водещи производители споразумение за съкращаване на добивите от началото на януари 2019 година.

В петък вечерта страните - производителки на петрол от формата "ОПЕК +" се договориха за сумарно съкращаване на добивите с 1,2 млн. барела на ден, което да влезе в сила от 1-ви януари догодина и да продължи най-малко шест месеца. Членовете на ОПЕК, начело със Саудитска Арабия, ще ограничат производството с общо 800 хил. барела спрямо октомврийските нива на добив, докато техните важни партньори, начело с Русия, се ангажираха със сумарно съкращение от 400 хил. барела на ден.

Новината в петък за постиганото споразумение изстреля първоначално петролните цени нагоре с около 5%, преди фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през февруари 2019-а да приключат деня с повишение от 2,7% към 61,70 долара за барел, а януарските фючърси на американския лек суров петрол – с 2,2% към 52,62 долара за барел.

Въпреки че договореното от "ОПЕК +" намаляване на добивите вероятно ще допринесе за известна стабилизация на петролните цени, според редица анализатори и търговци то няма да е достатъчно, за да ликвидира петролния дисбаланс между търсене и предлагане (петролния излишък) през следващата година с оглед на оставащите в сила опасения за забавяне на световния икономически растеж и респективно на потреблението на важната енергийна суровина.

В подкрепа на тези опасения бяха оповестените през уикенда доста слаби данни за китайския внос и износ през ноември. Според Китайската митническа администрация растежът на износа се забави рязко през ноември до едва 5,4% на годишна база от 15,6% през октомври и очаквания за повишение с около 10%, докато китайският внос нарасна с едва 3,0% след повишение с цели 21,4% през октомври и прогноза за увеличение с 14,4 на сто. Това рязко забавяне на китайския внос и износ сякаш потвърждават негативния ефект от търговската война със САЩ върху втората по сила световна икономика.

По-рано днес бяха представени и ужасно слаби данни за поведението на японската икономика, според които БВП на четвъртата по сила световна икономика се сви през третото тримесечие с 0,6% спрямо предходното тримесечие и с цели 2,5% на годишна база, отбелязвайки най-рязко свиване от второто тримесечие на 2014 година.

Това, както и оставащото в сила напрежение на световните капиталови пазари, допринася за днешно понижение на цените на черното злато. Фючърсите на петрола сорт Брент се понижават с 1,65% към 60,65 долара за барел, отстъпвайки от петъчния двуседмичен връх около 63,58 долара за барел. Януарските фючърси на американския лек суров петрол пък се понижават с 2% към 51,50 долара за барел, след като тяхното по-рязко поскъпване в петък в резултат на решението на "ОПЕК +" се ограничи до 54,14 долара за барел – малко под ценови връх от началото на декември около 54,46 долара.

Графика на петрола сорт Брент (на седмична база)

Снимка


Още от категорията
Управителят на фирмата-представител на

Христо Гълбачев: Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация

Близо 6 хиляди туристи на фалиралия туроператор "Томас Кук" продължават почивката си у нас. Това са граждани на Германия, Полша, скандинавските страни, Белгия и Франция. Да не се притискат туристи да заплащат повторно за услуга, за която вече са заплатили, апелира управителят на фирмата-представител на "Томас Кук" в България Христо Гълбачев. Той..

публикувано на 25.09.19 в 17:36
Полина Карастоянова

Националният борд по туризъм ще съдейства на туроператорите след фалита на "Томас Кук"

Проблемът наистина е сериозен. Така коментира последствията от фалита на британската фирма "Томас Кук" Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които българският туристически бизнес работи. Ще има своето отражение както пряко върху колегите хотелиери,..

публикувано на 24.09.19 в 12:55

Веселин Налбантов: Министерството на туризма да предприеме действия след фалита на "Томас Кук"

Министърът на туризма Николина Ангелкова свиква среща с представители на хотелиери, туроператори, с представители на посолството на Великобритания у нас във връзка с обявения фалит на британския туроператор "Томас Кук". Веселин Налбантов, член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, от осем години не работи с фалиралия..

публикувано на 24.09.19 в 12:40

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Над 162 600 клиенти използват безплатните sms услуги на ЧЕЗ електро

Над 162 600 клиенти имат активна регистрация за безплатните sms услуги, предоставяни от „ЧЕЗ Електро България“ АД – известие преди прекъсване на електрозахранването и проверка на сметката. През изминалата 2018 година Дружеството изпрати близо 282 000 кратки съобщения, от които около 4% са за проверка на сметка, а с останалите 96% Дружеството е..

публикувано на 07.01.19 в 12:36
На 21 февруари в Sofia Event Center за пета година ще се проведе форумът за иновации - Innovation Explorer 2019 г.

Трите императива на иновациите: наука, щастие, амбиция

Какво ще стане, ако в една зала влязат топ-шпионинът на ЦРУ, Робърт Беър, илюзионистът, Butzi, награждаваният лекар и хуманист от Мериленд, Стивън Томас, креативният директор на BBC, Дан Рамсден, дизайнерката Мену Сингхот Станфорд? Ще започне петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Сред лекторите са и..

публикувано на 03.01.19 в 07:15

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45