Китай обмисля намаляване на митата върху вноса на американски автомобили

Новината провокира ръст на акциите на германските и американските автомобилни компании

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай предприема действия за намаляване на високите митнически тарифи върху вноса на произведените в САЩ автомобили - мярка, която президентът Доналд Тръмп успя да договори по време на неговата среща с китайския президент Си Цзинпин в Аржентина преди по-малко от двете седмици.

Предложението за намаляване на митата за автомобили, произведени в САЩ, до 15% от настоящите 40%, е било представено на китайското правителство и се очаква да бъде преразгледано през следващите дни, според източници, запознати с въпроса, цитирани от агенция Блумбърг. Информацията доведе до рязко поскъпване на акциите на редица европейски автомобилни компании (главно германски) и до скок на акциите на водещи американски фирми от автомобилния сектор на извън борсовата търговия на Уолстрийт. От Блумбърг обаче допълват, че решението все още не е окончателно и може да претърпи известни промени.

Информацията за предстоящо намаляване на китайските мита върху вноса на американски автомобили е факт само часове след новината, че късно снощи/рано днес е бил проведен телефонен разговор между висши официални лица на двете водещи световни икономики. Това е ясен сигнал за подновяване на търговските преговори между САЩ и Китай въпреки проблемите около арестуването преди дни в Канада на топ представител на китайския технологичен гигант Huawei по искане за екстрадиция от страна на Вашингтон.

Агенция Блумбърг допълва, че на този етап Министерството на финансите на САЩ не е потвърдило информацията за предстоящо намаляване на китайските мита за американските автомобили.

Въпреки това акциите на водещите германски автомобилни компании, разполагащи с производствени мощности в САЩ, поскъпват силно по време на търговията във Франкфурт.

Акциите на BMW нарастват с 2,5%, като трябва да се има предвид, че преди време германската компания за луксозни автомобили отбеляза, че високите китайски мита биха стрували на компанията около 300 млн. евро само в рамките на една година. Акциите на компанията Daimler AG, която също визира преди време високите мита като причина за очаквани по-слаби приходи, пък поскъпват с 2,83%, а акциите на Volkswagen AG нарастват с над 4 на сто.

Акциите на американските автомобилни гиганти Ford Motors и General Motors пък поскъпват съответно с 2,7% и с 1,7% на извънборсовата търговия на Уолстрийт.

Трябва да се има предвид, че през юли Китай увеличи драстично тарифите за вноса на американски автомобили до 40% като част от отвените мерки на наложените от САЩ високи мита върху вноса на китайски стоки. След срещата на върха между Доналд Тръмп и Си Цзинпин в Буенос Айрес в началото на декември, президентът на САЩ написа в Туитър, че Китай се съгласил да "намали и дори да премахне" митата върху внасяните в страната американски автомобили, нещо, което обаче властите в Пекин така и не потвърдиха - поне първоначално.

Търговската война повлия сериозно на компаниите, произвеждащи автомобили в САЩ, като германските производители Mercedes-Benz и BMW предупредиха за по-ниски печалби тази година, тъй като високите мита са ги принудили да увеличат цените си в Китай. Продажбите на автомобили във втората по големина икономика в света се понижиха през ноември за шести пореден месец и по този начин китайския пазар се приближи до първия си годишен спад от най-малко две десетилетия насам.

Според агенция Блумбърг евентуалното намаляване на митата ще облагодетелства повече Daimler и BMW, отколкото американските производители като General Motors Co. или Ford Motor Co. Това е така, тъй като немските луксозни марки доминират в топ 10 списъка на вноса на автомобили в Китай. От внос на автомобили в Китай за 51 млрд. долара през 2017-а година, от Северна Америка са дошли автомобили за 13,5 млрд. долара, включително продажби на модели, произведени от компании базирани извън САЩ като германската BMW.

Асоциацията за пътнически автомобилите на Китай пък представи данни, според които през миналата година в страната са били внесени от САЩ 280 208 превозни средства, или 10% от общия брой внесени автомобили. Износът от САЩ на леки и лекотоварни автомобили за Китай пък е бил на стойност 9,5 млрд. долара през 2017-а година и в последствие е намалял значително, след като Пекин въведе от юли високите мита в размер на 40%, което даде значително предимство на износителите от Европа и Япония, чиито мита в същото време бяха понижени до 15%.

Информацията на Блумбърг задълбочи днешното възходящо движение на европейските борси и нарастването на американските фондови фючърси преди старта на реалната търговия на Уолстрийт.

Германският индекс DAX 30 вече нараства с около 2%, отбелязвайки най-солидни дневно повишение от април насам, общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 1,96% и френският CAC40 - с 2,02%.

Сигналите за подновяване на търговските преговори между САЩ и Китай допринасят за нарастване и на фючърсите на индекса DJIA с около 220 пункта (повишение с 0,94%), на индекса S&P500 - с 0,87% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 1,14%. Акциите на американските автомобилни компании Ford Motor и General Motors пък вече поскъпват на извънборсовата търговия с между 2,45% и 2,85%.Още от категорията
Управителят на фирмата-представител на

Христо Гълбачев: Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация

Близо 6 хиляди туристи на фалиралия туроператор "Томас Кук" продължават почивката си у нас. Това са граждани на Германия, Полша, скандинавските страни, Белгия и Франция. Да не се притискат туристи да заплащат повторно за услуга, за която вече са заплатили, апелира управителят на фирмата-представител на "Томас Кук" в България Христо Гълбачев. Той..

публикувано на 25.09.19 в 17:36
Полина Карастоянова

Националният борд по туризъм ще съдейства на туроператорите след фалита на "Томас Кук"

Проблемът наистина е сериозен. Така коментира последствията от фалита на британската фирма "Томас Кук" Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които българският туристически бизнес работи. Ще има своето отражение както пряко върху колегите хотелиери,..

публикувано на 24.09.19 в 12:55

Веселин Налбантов: Министерството на туризма да предприеме действия след фалита на "Томас Кук"

Министърът на туризма Николина Ангелкова свиква среща с представители на хотелиери, туроператори, с представители на посолството на Великобритания у нас във връзка с обявения фалит на британския туроператор "Томас Кук". Веселин Налбантов, член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, от осем години не работи с фалиралия..

публикувано на 24.09.19 в 12:40

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Над 162 600 клиенти използват безплатните sms услуги на ЧЕЗ електро

Над 162 600 клиенти имат активна регистрация за безплатните sms услуги, предоставяни от „ЧЕЗ Електро България“ АД – известие преди прекъсване на електрозахранването и проверка на сметката. През изминалата 2018 година Дружеството изпрати близо 282 000 кратки съобщения, от които около 4% са за проверка на сметка, а с останалите 96% Дружеството е..

публикувано на 07.01.19 в 12:36
На 21 февруари в Sofia Event Center за пета година ще се проведе форумът за иновации - Innovation Explorer 2019 г.

Трите императива на иновациите: наука, щастие, амбиция

Какво ще стане, ако в една зала влязат топ-шпионинът на ЦРУ, Робърт Беър, илюзионистът, Butzi, награждаваният лекар и хуманист от Мериленд, Стивън Томас, креативният директор на BBC, Дан Рамсден, дизайнерката Мену Сингхот Станфорд? Ще започне петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Сред лекторите са и..

публикувано на 03.01.19 в 07:15

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45