Отскок на цените на петрола след сигналите за подновяване на търговските преговори между САЩ и Китай

Петролът поскъпва предпазливо по време на търговията във вторник, опитвайки се да ограничи част от вчерашния солиден ценови спад, тъй като и инвеститорите на пазарите на суровини, подобни на тези на фондовите борси, приветстват новините за подновяване на търговските преговори между САЩ и Китай.

Временното преустановяване на петролното производство в Либия също допринася за днешния опит за отскок на фючърсите на черното злато. Късно снощи Либийската национална петролна компания (NOC) обяви форсмажорни обстоятелства при износа на суров петрол от находището "Ел Шарара" с оглед на атака срещу съоръжението през уикенда от страна на местна военна групировка, съобщи "Уолстрий джърнъл". Временното преустановяване на добивите в този район се очаква да доведе до производствени загуби в размер на около 400 хил. барела дневно.

Фючърсите на петрол сорт Брент с доставка през февруари нараства с 1,45% към 60,85 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през януари – с 2,35% към 52,20 долара за барел. Днешното възходящо движение обаче е факт, след като в понеделник и двата основни петролни фючърса отбелязаха понижения с близо 3%, тъй като инвеститори и анализатори продължават да изпитва съмнения, дали договореното в края на миналата седмица от "ОПЕК +" намаляване на добивите на петрол с 1,2 млн. барела от 1-ви януари ще допринесе за ново устойчиво поскъпване на важната енергийна суровина.

Поскъпването на петрола във вторник е в резултат най-вече на общия подем на световните капиталови пазари след информациите, че САЩ и Китай са стартирали последния кръг от търговските преговори, като властите в Пекин дори обмислят в скоро време да понижат убийственото високите мита от 40%, които наложиха през юли върху вноса на американски автомобили.

Междувременно Русия обяви, че планира да намали от януари добивите на суров петрол с между 50 и 60 хил. барела на ден като част от поетия от Москва ангажимент за постепенно съкращаване на производство с до 220 хил. барела, което е част от одобрената сделка във формата "ОПЕК +".

                                                              Графика на петрола Брент (на седмична база)

Снимка

Въпреки днешния опит за поскъпване петролните фючърси продължават да се търгува за трета поредна седмица без за ясна посока и недалеч от техните тазгодишни дъна, достигнати в края на октомври, когато фючърсите на петрол Брент се понижиха до 57,65 долара, а на американския лек суров петрол - до 49,31 долара за барел. Последвалият техен по-рязък отскок с над 5% като първа реакция на договореното от "ОПЕК+" съкращаване на добивите в рамките на следващите 6 месеца обаче се ограничи на нива съответно от 63,58 и от 54,64 долара за барел.

Вниманието на инвеститорите постепенно се насочват към редовните месечни доклади за състоянието на петролните пазари на Енергийната информационна администрация на САЩ (по-късно днес), на ОПЕК (в сряда) и на Международната агенция по енергетика (в четвъртък).


Още от категорията
Управителят на фирмата-представител на

Христо Гълбачев: Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация

Близо 6 хиляди туристи на фалиралия туроператор "Томас Кук" продължават почивката си у нас. Това са граждани на Германия, Полша, скандинавските страни, Белгия и Франция. Да не се притискат туристи да заплащат повторно за услуга, за която вече са заплатили, апелира управителят на фирмата-представител на "Томас Кук" в България Христо Гълбачев. Той..

публикувано на 25.09.19 в 17:36
Полина Карастоянова

Националният борд по туризъм ще съдейства на туроператорите след фалита на "Томас Кук"

Проблемът наистина е сериозен. Така коментира последствията от фалита на британската фирма "Томас Кук" Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които българският туристически бизнес работи. Ще има своето отражение както пряко върху колегите хотелиери,..

публикувано на 24.09.19 в 12:55

Веселин Налбантов: Министерството на туризма да предприеме действия след фалита на "Томас Кук"

Министърът на туризма Николина Ангелкова свиква среща с представители на хотелиери, туроператори, с представители на посолството на Великобритания у нас във връзка с обявения фалит на британския туроператор "Томас Кук". Веселин Налбантов, член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, от осем години не работи с фалиралия..

публикувано на 24.09.19 в 12:40

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Над 162 600 клиенти използват безплатните sms услуги на ЧЕЗ електро

Над 162 600 клиенти имат активна регистрация за безплатните sms услуги, предоставяни от „ЧЕЗ Електро България“ АД – известие преди прекъсване на електрозахранването и проверка на сметката. През изминалата 2018 година Дружеството изпрати близо 282 000 кратки съобщения, от които около 4% са за проверка на сметка, а с останалите 96% Дружеството е..

публикувано на 07.01.19 в 12:36
На 21 февруари в Sofia Event Center за пета година ще се проведе форумът за иновации - Innovation Explorer 2019 г.

Трите императива на иновациите: наука, щастие, амбиция

Какво ще стане, ако в една зала влязат топ-шпионинът на ЦРУ, Робърт Беър, илюзионистът, Butzi, награждаваният лекар и хуманист от Мериленд, Стивън Томас, креативният директор на BBC, Дан Рамсден, дизайнерката Мену Сингхот Станфорд? Ще започне петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Сред лекторите са и..

публикувано на 03.01.19 в 07:15

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45