Ивайло Василев с Първа награда от Международния конкурс "Щелкунчик" в Москва

Снимка: tvkultura.ru

Продължава приказката на 11-годишния изключително талантлив пианист Ивайло Василев, за когото ви разказахме само преди два дни в сутрешното ни Радиокафе. Той не само достигна до финала на ХIХ издание на Международния конкурс за млади инструменталисти (до 14 години) в Москва, но и спечели Първата награда при пианистите, оставяйки след себе си двама представители на домакините.

Целият конкурс, който се нарича "Щелкунчик" (Лешникотрошачката), се предава по руския телевизионен канал Култура. За да достигнат до финала, децата минават през три тура, самият финал беше с оркестър, дирижиран от Миша Дамев (който беше и член на журито). 

Председател на клавирното жури беше именитият руски пианист Дмитрий Башкиров, а Ивайло беше един от най-малките финалисти. 

При духовите инструменти и трите награди отидоха при представители на домакините, при виолончелистите победител е Нацухо Мурата от Япония (втора и трета награда отидоха при Русия и отново Япония), и при пианистите нашата страна е на върха, благодарение на Ивайло Василев. Ако погледнем назад в историята на конкурса, можем да видим името на Данил Трифонов като носител на Гран При през 2003-та. А в журито са били и Вера Горностаева, и Денис Мацуев и други големи музиканти.
Разбира се, зад всяка приказка се крият много часове работа, отдадено и подкрепящо семейство и добър педагог. Талантът при Ивайло е безспорен, а негова учителка е Емилия Канева, която е изградила много отлични и титуловани родни пианисти. Защото за спечелването на един конкурс роля играят много фактори и добрият избор на репертоар е един от тях. Едно е сигурно – Ивайло е трябвало да бъде поне два пъти по-добър, за да спечели в сърцето на Москва, в концертната зала, носеща името на Пьотр Илич Чайковски. Само преди година той печели друг конкурс в руската столица. Кой знае – може след години да го видим и сред финалистите на най-големия конкурс там. 
На финала Ивайло Василев е свирил третата част на Концерт N12 ла мажор от Моцарт.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Ивайло Василев (четвъртият от дясно наляво) веднъж вече е печелил конкурс в Русия

Български пианист на финала на престижен конкурс в Москва

Хубавата новина днес идва от света на музиката.  Един малък български пианист се класира за големия финал на 19-тото издание на Международния конкурс за млади инструменталисти в Москва. Името му е Ивайло Василев и съвсем наскоро той навърши 11..

публикувано на 10.12.18 в 18:56
Още от категорията
Джейкъб Колиър в свои води...

Детето-чудо Джейкъб Колиър вече не е дете

Третият декемврийски Слънчев джаз+ започва с новия опус на детето-чудо, както нарекохме Джейкъб Колиър при първото му представяне през май 2015-а. Три години и две Грами та по-късно младият талант е отново композитор, мултиинструменталист, певец и..

публикувано на 16.12.18 в 07:15

"Кварто квартет" и Бетовен - музикалната комбинация на тази неделя

Последният ден от тази седмица е рожденият ден на големия немски композитор Лудвиг ван Бетовен. За пета поредна година "Кварто квартет" отбелязват този ден подобващо - с концерт! В сутрешното ни "Радиокафе" гостуваха двама от постоянните членове на..

публикувано на 14.12.18 в 16:08
Борислава Танева

100 години Бърнстейн и 90 години Александър Танев отбелязва с концерт Софийската филхармония

Тази вечер, в четвъртък (някогашната традиционната концертна вечер за Софийската филхармония) ще се състои един специален в много отношения концерт. Две годишнини се отбелязват в една вечер - 100 години от рождението на големия американски композитор..

публикувано на 13.12.18 в 11:58
Армел Дюпа в Първо студио на БНР

Армел Дюпа и Ибраим Маалуф - от концерти, плюс нова продукция на Де-Фаз и Бирели Лагрен

Слънчев джаз+ на 9 декември започва на концертна вълна. Импровизациите на Армел Дюпа в Първо студио на БНР и част от разговора ни с него, когато обръщаме внимание на един от първите ни кръстници - Мишел Петручани. Продължението е с многохилядния концерт..

публикувано на 09.12.18 в 07:20

Тромпетистът Паоло Фрезу с два нови албума

Първият декемврийски Слънчев джаз+ води на разходка из времето и пространството. Един от "кръстниците" ни - тромпетистът Паоло Фрезу, почти едновременно издаде два албума - в трио около музиката на Чет Бейкър и с вокалния ансамбъл "А Филета" върху..

публикувано на 02.12.18 в 07:25

Полша спечели Конкурса за детска песен на "Евровизия" 2018

Снощи в зала "Минск Арена" в столицата на Беларус се проведе 16-ото издание на Детския песенен конкурс на Евровизия. В препълнената 15-хилядна зала домакините бяха подготвили бляскаво шоу, което с всяка изминала година показва все по-високо ниво. Участваха..

публикувано на 26.11.18 в 13:38

Пиано-дуото на Лоран дьо Уилд и Ре Лема, плюс нови албуми с класически елементи

В последното си ноемврийско издание Слънчев джаз+ продължава да представя участници в наскоро завършилия джаз-фестивал в Невер, Бургундия. Началото е с пиано-дуото на Лоран дьо Уилд и Ре Лема - специално представяне на последния в Бинар . И още..

публикувано на 25.11.18 в 07:20