Китай е закупил над 1,5 млн. тона соя от САЩ като част от ангажиментите, поети по време на срещата Тръмп - Си

В сряда Китай е осъществил първите големи по размер покупки на американка соя, откакто  президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговият китайски колега Си Цзинпин поставиха началото на 90-дневно примирие в търговската война между Вашингтон и Пекин.

Ден по-рано Тръмп заяви в интервю пред Ройтерс, че китайците вече купуват "огромни обеми" американска соя и че в скоро ще намалят митата за автомобилите, произведени в САЩ.

Закупуването от Китай на над 1,5 млн. тона американска соя е най-конкретното доказателство за това, че Пекин действително се придържа към обещанията, дадени по време на срещата на двамата лидери на 1-ви декември в Буенос Айрес, Аржентина.

Трябва да се има предвид, че новината ще предостави известно облекчение на американските фермери, които изпитват проблеми да намерят купувачи за своята реколта. Соевите зърна са единственият най-ценен американски продукт за износ на селскостопански продукти, като през 2017-а година Китай изкупи 60% от този износ на стойност 12,25 млрд. долара. В последствие обаче Пекин въведе през юли много високи мита върху вноса на американска соя в отговор на митата, въведени от Вашингтон за вноса на редица китайски продукти, което доведе до срив на цената на соята към десетилетни дъна.

Решението на Китай да поднови покупките на американска соя е пореден знак за прогрес в стартиралите в началото на тази седмица последни търговски преговори между двете водещи световни икономики.

Друг признак на отстъпки спрямо Съединените щати е новината, че Китай обмисля промени в досегашната си индустриална стратегия "Made in China 2025", която имаше за цел китайските компании да доминират в редица отрасли като изкуствения интелект и роботиката. Самите промени ще помогнат за повишаване на достъпа на чуждестранни компании до китайския пазар.


Още от категорията
Управителят на фирмата-представител на

Христо Гълбачев: Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация

Близо 6 хиляди туристи на фалиралия туроператор "Томас Кук" продължават почивката си у нас. Това са граждани на Германия, Полша, скандинавските страни, Белгия и Франция. Да не се притискат туристи да заплащат повторно за услуга, за която вече са заплатили, апелира управителят на фирмата-представител на "Томас Кук" в България Христо Гълбачев. Той..

публикувано на 25.09.19 в 17:36
Полина Карастоянова

Националният борд по туризъм ще съдейства на туроператорите след фалита на "Томас Кук"

Проблемът наистина е сериозен. Така коментира последствията от фалита на британската фирма "Томас Кук" Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които българският туристически бизнес работи. Ще има своето отражение както пряко върху колегите хотелиери,..

публикувано на 24.09.19 в 12:55

Веселин Налбантов: Министерството на туризма да предприеме действия след фалита на "Томас Кук"

Министърът на туризма Николина Ангелкова свиква среща с представители на хотелиери, туроператори, с представители на посолството на Великобритания у нас във връзка с обявения фалит на британския туроператор "Томас Кук". Веселин Налбантов, член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, от осем години не работи с фалиралия..

публикувано на 24.09.19 в 12:40

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Над 162 600 клиенти използват безплатните sms услуги на ЧЕЗ електро

Над 162 600 клиенти имат активна регистрация за безплатните sms услуги, предоставяни от „ЧЕЗ Електро България“ АД – известие преди прекъсване на електрозахранването и проверка на сметката. През изминалата 2018 година Дружеството изпрати близо 282 000 кратки съобщения, от които около 4% са за проверка на сметка, а с останалите 96% Дружеството е..

публикувано на 07.01.19 в 12:36
На 21 февруари в Sofia Event Center за пета година ще се проведе форумът за иновации - Innovation Explorer 2019 г.

Трите императива на иновациите: наука, щастие, амбиция

Какво ще стане, ако в една зала влязат топ-шпионинът на ЦРУ, Робърт Беър, илюзионистът, Butzi, награждаваният лекар и хуманист от Мериленд, Стивън Томас, креативният директор на BBC, Дан Рамсден, дизайнерката Мену Сингхот Станфорд? Ще започне петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Сред лекторите са и..

публикувано на 03.01.19 в 07:15

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45