МАЕ прогнозира по-бързо затягане на петролните доставки през 2019 година

Според МАЕ петролните добиви в ОПЕК са скочили през ноември с 100 хил. барела до 33,03 млн. барела дневно

Международната агенция по енергетика

Глобалните петролни пазари могат да се окажат на дефицит по-рано от очакваното благодарение на споразумението на "ОПЕК+" за намаляване на добивите и на решението на Канада да намали доставките, съобщи в четвъртък Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В последния си редовен месечен доклад базираната в Париж организация посочи, че запазва прогнозите си от миналия месец за увеличаване на търсенето на петрол през настоящата година с 1,3 млн. барела и за 2019-а година с 1,4 млн. барела дневно.

Несигурността по отношение на глобалната икономика, произтичаща от търговското напрежение между САЩ и Китай, обаче може да подкопае потреблението на петрол през следващата година, като в същото време растежът на предлагането продължава да набира скорост, предупреди МАЕ.

"Въпреки че петролните цени се понижиха съществено от началото на октомври насам, за 2019-а година ние продължаваме да очакване растеж на търсенето с 1,4 млн. барела на ден. Част от подкрепата за запазване на тази нашата прогноза, дължаща се на по-ниските цени, ще бъде компенсирана от по-слабия икономически растеж в световен мащаб и особено в някои нововъзникващи икономики", смятат от базираната в Париж важна енергийна организация.

Договореното във формата "ОПЕК +" (страните-членки на ОПЕК и техните съюзници като Русия) съкращаване на производството с 1,2 млн. барела от 1-ви януари 2019-а година в рамките на шест месеца има за цел да бъде постигната относителна ценова стабилност и по-балансиран петрол пазар, като според МАЕ цените на петрола сорт Брент изглежда вече намериха базова основа около 60 долара за барел.

Организацията допълни, че решението на правителството на канадската провинция Алберта да принуди производителите на петрол да ограничат доставките пък ще доведе до най-голямото намаление на петролното производство през следващата година. Трябва да се има предвид, че производството на суров петрол в находищата на Алберта ще спадне с 325 000 барела дневно от януари, за да спомогне за намаляване на огромните складови запаси, които се натрупаха поради ограниченията на капацитета на петролопровода.

За разлика от ноемврийския си доклад, в който МАЕ очакваше петролният пазар да остане с излишък през 2019-а година, днес организацията вече прогнозира, че през второто тримесечие на следващата година вече ще има дефицит, но само при условие, че ОПЕК+ се придържа към постигнатото по-рано този месец споразумение за съкращаване на добивите с 1,2 млн. барела дневно. "Времето ще покаже до колко ефективно ще бъде новото споразумение за ребалансиране на петролния пазар", се отбелязва в доклада на МАЕ.

"Несигурността относно търговското напрежение и затягането на паричната политика продължават да оказват влияние върху доверието и инвестициите. Очакванията на ОИСР за по-слаб растеж на световната икономика през 2019-а година (до 3,5% от 3,8% през тази година) пък биха могли да намалят растежа при потреблението на петрол с около 100 хил. барела", изчислява МАЕ.

Базираната в Париж организация също така посочва, че добивите на суров петрол в рамките на ОПЕК са нараснали през ноември със 100 хил. барела, достигайки 33,03 млн. барела дневно, като само Саудитска Арабия е увеличила производството с цели 410 хил. барела до рекордните 11,06 млн. барела на ден.

Данните на МАЕ се различават с тези, представени в ежемесечния доклад на ОПЕК, според които производството през ноември в рамките на картела е намаляло слабо с 11 хил. барела до 32,97 млн. барела на ден.

Петролните фючърси се намират под натиск от продажби след данните на МАЕ за ръст на производството в ОПЕК през ноември, което беше факт непосредствено преди споразумението за ограничаване на добивите от 1-ви януари догодина, тъй като инвеститори и анализатори се започват да се съмняват в ефективността на планирано съкращение.

Фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през февруари се понижават с 1,15% към 59,50 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през януари - с 1,21% към 50,56 долара за барел.


Още от категорията

Еврото губи позиции след по-слабите икономически прогнози на ЕЦБ

Еврото губи позиции спрямо останалите основни валути, след като ЕЦБ намали прогнозите си за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната за следващата година, а президентът на банката Марио Драги предупреди, че балансът на рисковете започва да се влошава. Отслабването на еврото е факт, въпреки че централната банка обяви официален край на..

публикувано на 13.12.18 в 17:30
Марио Драги, президент на ЕЦБ

ЕЦБ прогнозира по-слаб икономически растеж за тази и следващата година и по-слаба инфлация догодина

ЕЦБ ревизира в низходяща посока прогнозите си за икономическия растеж в еврозоната за тази и за следващата година, като в същото време очаква малко по-висока инфлация през 2018-а, но по-слаба инфлация през 2019-а година, обяви нейният президент Марио Драги по време на редовната си пресконференция след края на последното за годината заседание на..

публикувано на 13.12.18 в 16:24

Рязко понижение на седмичните молби за помощи при безработица в САЩ до 206 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи рязко последната седмица и отново се доближи към неговото 49-годишно дъно, което е пореден знак за продължаващото силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 8-и декември се свиха с..

публикувано на 13.12.18 в 15:41

ЕЦБ сложи край на програмата за покупки на еврооблигации, известна като количествени улеснения

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази без промяна основните лихвени проценти, като в същото време сложи официален край на програмата си за покупки на еврооблигации на обща стойност от 2,6 трлн. евро, но посочи, че ще продължава да реинвестира средствата от падежиращите книжа за по-дълъг период от време след първото повишаване на основните..

публикувано на 13.12.18 в 15:20