ЕЦБ сложи край на програмата за покупки на еврооблигации, известна като количествени улеснения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази без промяна основните лихвени проценти, като в същото време сложи официален край на програмата си за покупки на еврооблигации на обща стойност от 2,6 трлн. евро, но посочи, че ще продължава да реинвестира средствата от падежиращите книжа за по-дълъг период от време след първото повишаване на основните лихвени ставки.

На днешното си редовно заседание ЕЦБ взе очакваното за финансовите пазари решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.

Банката потвърди, че до края на настоящия месец ще преустанови ежемесечните покупки на активи, известни като "количествени улеснения", но в същото време се ангажира да запази размера на закупените по тази програма облигации в 2,6 трлн. евро за "продължителен период от време след датата, когато ЕЦБ ще започне да повишава основните си лихвени ставки".

ЕЦБ заяви, че възнамерява да продължи изцяло да реинвестира постъпленията от падежиращи ценни книжа "за по-дълъг период от време след датата, от която започва да повишава лихвените проценти, и във всеки случай, докато е необходимо, за да се поддържат благоприятни ликвидни и стимулиращи парични условия".

Коментирайки бъдещата си лихвена политика, централната банка на еврозоната отново заяви, че планира да запази лихвените проценти в сегашните нива "до най-малко през лятото на 2019-а година" и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира непрекъснато устойчиво приближаване на инфлацията в средносрочен план до нива, които са малко под 2 на сто".

Решението на ЕЦБ беше напълно очаквано от анализатори, икономисти и инвеститори, като вниманието на участниците на финансовите пазари вече се насочва към пресконференцията на шефа на банката Марио Драги (от 15:30ч. наше време), на която той ще представи и най-новите средносрочни маркопрогнози на централната банка за икономическия растеж, инфлация и нивото на безработица в еврозоната. Според информация на агенция Блумбърг ЕЦБ ще понижи прогнозите си за инфлацията с оглед на по-ниските петролни цени, като може да заложи и по-слаб от досега очаквания икономически растеж.

С интерес се очакват коментарите на "Супер Марио" и по отношение на серията рисковете пред икономиката на региона на единната валута, които варират от международното търговско напрежение до опасността от неконтролиран Брекзит и бюджетните спорове на Италия с Европейската комисия.


Още от категорията

Еврото губи позиции след по-слабите икономически прогнози на ЕЦБ

Еврото губи позиции спрямо останалите основни валути, след като ЕЦБ намали прогнозите си за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната за следващата година, а президентът на банката Марио Драги предупреди, че балансът на рисковете започва да се влошава. Отслабването на еврото е факт, въпреки че централната банка обяви официален край на..

публикувано на 13.12.18 в 17:30
Марио Драги, президент на ЕЦБ

ЕЦБ прогнозира по-слаб икономически растеж за тази и следващата година и по-слаба инфлация догодина

ЕЦБ ревизира в низходяща посока прогнозите си за икономическия растеж в еврозоната за тази и за следващата година, като в същото време очаква малко по-висока инфлация през 2018-а, но по-слаба инфлация през 2019-а година, обяви нейният президент Марио Драги по време на редовната си пресконференция след края на последното за годината заседание на..

публикувано на 13.12.18 в 16:24

Рязко понижение на седмичните молби за помощи при безработица в САЩ до 206 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи рязко последната седмица и отново се доближи към неговото 49-годишно дъно, което е пореден знак за продължаващото силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 8-и декември се свиха с..

публикувано на 13.12.18 в 15:41
Международната агенция по енергетика

МАЕ прогнозира по-бързо затягане на петролните доставки през 2019 година

Глобалните петролни пазари могат да се окажат на дефицит по-рано от очакваното благодарение на споразумението на "ОПЕК+" за намаляване на добивите и на решението на Канада да намали доставките, съобщи в четвъртък Международната агенция по енергетика (МАЕ). В последния си редовен месечен доклад базираната в Париж организация посочи, че запазва..

публикувано на 13.12.18 в 14:38