Борисов упрекна в „егоизъм“ и „страх“ държавите, които не допускат България в Шенген

| обновено на 13.12.18 в 18:13
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел за срещата на лидерите от Евросъюза, упрекна в „егоизъм“ и „страх“, държавите, които не допускат включването на България в Шенгенското пространство.

"Страхът на някои европейски държави, че при друго правителство, което не се справя с миграционната вълна, така, както примерно,  в нашите съседи, минавайки през Шенгенска България - Гърция, Румъния, Унгария, стигат до тука без да има къде да ги спрат".

Борисов се срещна със заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. Двамата са обсъдили готвените промени в антикорупционния закон, които ще позволят конфискация на имущество с неясен произход и след прекратяване на наказателно производство срещу собственика:

" Голяма подкрепа от негова страна, абсолютно това го удовлетворява", каза Борисов след среща със заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс.

На влизане в Европейския съвет премиерът Бойко Борисов заяви, че по Брекзит ще пледира за „уникалност“ по думите му на договора с британските и европейските служби:

"Това е, което е важно за всички нас. Днеска имахме минута мълчание за загиналите в Страсбург. Тези престъпления са чудовищни, които се вършат, именно така отговорих след като ме питаха защо не подкрепихме в Маракеш акта за миграцията, един ден стават и трето поколение. Страхът на българите не е отсега. Ако някой дойде да работи за месец, два или пет, страхът идва в последствие и това е проблемът. И им казах, в момента ние би трябвало да нямаме инстинкт да говорим по тази тема, защото европейските граждани, работили са цяла година, за да има такава производителност на труда и такъв брутен вътрешен продукт в тези страни. Това означава огромни усилия на тези хора, тези граждани, които създават този продукт. Сега в най-светлите ни празници излезли със семействата си, направили си красиви базари да се радват, да са щастливи и да дойде някой с автомата и да ги очисти и ние да говорим как да се грижим - просто е нелепо", каза Борисов.


Още от категорията
Хуан Гуайдо

Продължават протестите на венецуелската опозиция

На мащабен протест днес опозицията във Венецуела ще поиска президентът Николас Мадуро да обяви дата за нови избори в страната. Режимът на Мадуро от своя страна ще отбележи годишнината от встъпването в длъжност на предшественика му Уго Чавес. "Ще се видим на улицата утре, Венецуела," написа Хуан Гуайдо в "Туитър" по повод на днешните демонстрации. В..

публикувано на 02.02.19 в 09:41

Започва подмяната на уличното осветление в Свищовско

От село Вардим община Свищов започна подмяната на уличното осветление с енергоспестяващи лампи. Във Вардим вече са монтирани 300 LED осветителни тела по улиците в цялото село. Пилотният проект е за 42 хиляди лева. Хората са доволни, посочи кметът на Вардим Сенка Добрева: "Тези LED крушки са по-икономични от предишните, които бяха. Надявам..

публикувано на 02.02.19 в 08:59

Дете почина след усложнения от грип

Двегодишно дете е починало в пазарджишката многопрофилна болница след усложнение от грип. Момиченцето е било прието в тежко състояние, с двустранна бронхопневмония. Преди това то е било лекувано във велинградската болница. След като било изписано от там, състоянието му рязко се влошило. От пазарджишката болница съобщиха, че момиченцето..

публикувано на 30.01.19 в 20:09
Виктор Янев

Промени в областното ръководство на ГЕРБ-Кюстендил

Областният управител на Кюстендил Виктор Янев става и областен координатор на партия ГЕРБ в Кюстендил, реши националната комисия на управляващата партия. Промените са от петък. Досегашният областен координатор и депутат няколко мандата Кирил Калфин е подал оставка и тя е приета като областен координатор на ГЕРБ.Още от кореспондента Според..

публикувано на 26.01.19 в 12:43

Над 162 600 клиенти използват безплатните sms услуги на ЧЕЗ електро

Над 162 600 клиенти имат активна регистрация за безплатните sms услуги, предоставяни от „ЧЕЗ Електро България“ АД – известие преди прекъсване на електрозахранването и проверка на сметката. През изминалата 2018 година Дружеството изпрати близо 282 000 кратки съобщения, от които около 4% са за проверка на сметка, а с останалите 96% Дружеството е..

публикувано на 07.01.19 в 12:36
На 21 февруари в Sofia Event Center за пета година ще се проведе форумът за иновации - Innovation Explorer 2019 г.

Трите императива на иновациите: наука, щастие, амбиция

Какво ще стане, ако в една зала влязат топ-шпионинът на ЦРУ, Робърт Беър, илюзионистът, Butzi, награждаваният лекар и хуманист от Мериленд, Стивън Томас, креативният директор на BBC, Дан Рамсден, дизайнерката Мену Сингхот Станфорд? Ще започне петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Сред лекторите са и..

публикувано на 03.01.19 в 07:15

55-годишната Йовка Петкова се нуждае от средства за лечение

Йовка Петкова е на 55 години и страда от рак на панкреаса с метастази в черния дроб. Преди 6 месеца е извършена лапороскопска операция на жлъчката и е поставен стент . Семейството заплаща медицинското изделие, което не се поема от Здравната каса. При операцията се установява раковото заболяване в последен стадий. Препоръчва се операция на..

публикувано на 27.12.18 в 17:56