Тереза Мей - сама и "заключена" в своята сделка за Брекзит

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер в Брюксел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С малкия гаф, при който вратата на автомобила на британския премиер Тереза Мей заяде, когато излизаше за срещата си с гарманския канцлер Ангела Меркел, анализаторите описват ситуацията около Брекзит. "Заключена в собствената си кола - не е ли това метафора на Брекзит", попотита Вашингтон поуст, лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин заяви: "Имам привилегията да служа на този парламент от 35 години, но през всички тях не съм виждал толкова голяма каша, колкото забърка този премиер с изключително важните преговори за Брекзит".
Оставяйки хаос у дома, Тереза Мей тръгна на блиц обиколка за среща с основните европейски лидери с цел да получи допълнителни уверения за сделката по излизането от Европейския съюз, а именно - предпазния механизъм за Северна Ирландия. В Берлин и Хага, където Мей се срещна с Меркел и холандския премиер Марк Рюте, не получи оптимистични сигнали. "Няма възможности за предоговоряне", е заявила Меркел, според източници от кабинета й. "Европейският съюз иска да помогне. Въпросът е как", написа в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск. В Страсбург председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер обяви, постигнатото споразумение е най-доброто. "Няма място за друго споразумение", допълни Юнкер, но остави вратичка за "интерпретации". След това прие Мей на късна среща в Брюксел.

Какво обаче ще се случи с българите, които живеят на Острова - независимо от изхода на Брекзит? Николай Карадобрев от Радио БГ Лондон е категоричен, че каквото и да е изходът, със сигурност нашите сънародници ще са затруднени в намирането на работа и оставането на Острова, ако не работят в момента на Брекзит. Също така, след като Великобритания отвори пазара на труда си за държави от трети страни, конкуренцията в нискоквалифицираните професии става все по-голяма, допълни Карадобрев, който е категоричен, че за никого не е добре Великобритания да излезе от Европейския съюз без сделка.
Настоящият вариант изправя Мей пред тежка вътрешнопоилитическа борба. Именно заради това тя отложи гласуването на сделката в парламента за по-късно - със сигурност преди 21 януари догодина. В Брюксел вече обислят варианти за реакция, ако сделка няма, особено във финансовата сфера.
В началото на седмицата Европейският съд реши, че Великобритания може самостоятелно да се откаже от развода с Европейския съюз, а от Брюксел потвърдиха, че ако това се случи, страната ще запази всичките си права и задължения, както сега.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бъдещето на програмата Invest EU и очакванията от нея

Допълнителни инвестиции от над 600 милиарда евро, създаване на нови работни места и развитие на иновациите. Това са очакванията на европейците от програмата Invest EU. Тя се явява своеобразен продължител на плана „Юнкер” , чиято цел е съживяване на инвестициите в Европа, но заедно с това програмата ще работи за разширяването на постигнатото..

публикувано на 28.11.18 в 17:43
Жан-Клод Юнкер

Жан - Клод Юнкер: Ti Amo Italia

Ti Amo Italia (бел. ред - "Аз обичам Италия"), заяви председателят на Европейската комисия Жан - Клод Юнкер след срещата си с италианския премиер Джузепе Конте заради процедурата по свръхдефицит към средата. Макар и погледите на всички през почивните дни да бяха насочени към преговорите с Великобритания, не по-малък проблем грози Европейския съюз, ако..

публикувано на 26.11.18 в 07:20

Май 2019 – край на високите такси за банкови преводи за граждани от страни, извън Еврозоната

Намаляване на таксите, изисквани от банките за преводи в евро одобри икономическата комисия в Европейския парламент и така даде зелена светлина на предложението на евродепутата от Европейската народна партия Ева Майдел. Тя смята, че нововъведението ще е от полза, както за гражданите, така и за бизнеса в Европейския съюз: Регламентът засяга..

публикувано на 15.11.18 в 18:13

Защо жените в ЕС все още получават по-малки заплати от мъжете?

Заради получаваните от мъжете по-високи заплати, реално жените в Европейския съюз работят без пари в продължение на два месеца през годината. Това става ясно от съобщение на Европейската комисия. Тази година символичният ден, в който жените престават да получават заплата, ако се приравни към възнаграждението на колегите им от силния пол, тази година..

публикувано на 06.11.18 в 07:10

Нови правила за работата на Шенгенската информационна система

Сигурността на гражданите на Европейския съюз и подобряването на борбата с нелегалната миграция.Това са двата акцента,които поставиха евродепутатите с приемането на новите правила за подобряване на работата на Шенгенската информационна система. Те вече бяха договорени през юни между представители на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз и..

публикувано на 30.10.18 в 10:42
Джовани Триа, министър на икономиката на Италия

Рим и Брюксел влизат в спор за италианския бюджет

Днес е последният ден, в който страните от еврозоната трябва да представят проектобюджетите си пред Европейската комисия. Погледът е насочен най-вече към Италия, където новото правителство заяви намерение да увеличи дефицита в хазната до 2,4 на сто. Проблемът е италианският дълг, която е 133 % от брутния вътрешен продукт, а по-големият недостиг в..

публикувано на 15.10.18 в 07:15

Евродепутатите одобриха затягане на граничната сигурност

Колко близо е Европа до консенсус по отношение на реформата на Регламента от Дъблин и ефективни ли ще бъдат бъдещите „контролирани центрове“ в границите на ЕС след решенията от Срещата на върха по въпросите на миграцията и убежището - това беше една от водещите теми на последната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург в началото на юли,..

публикувано на 10.07.18 в 07:15