Френските специални части ликвидираха нападателя от Страсбург

"Ислямска държава" обяви, че нападателят от Страсбург е бил неин боец, но не даде доказателсва

Френски спецчасти блокираха района на Страсбург, където бе застрелян Шериф Шекат (вляво).
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Групировката "Ислямска държава" обяви, че нападателят от Страсбург, който уби трима души, е бил неин боец, но не даде доказателство в подкрепа на това твърдение.

Две денонощия след стрелбата в Страсбург нападателят Шериф Шекат е ликвидиран от френските специални части.  Терористът се е укривал близо до мястото, където полицията изгуби следите му във вторник. При акцията няма пострадали полицаи 48 час.

Трима служители на градското управление на полицията в Страсбург ликвидираха терориста Шериф Шекат, който във вторник буквално разстреля мирни граждани на коледен базар в града и се укриваше в продължение на 48 часа. Министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер заяви, че престъпникът е открил огън по полицаите, които са се опитали да го задържат и е загинал от ответните изстрели. Телевизиите показаха кадри с неутрализирания терорист.

Полицейски източници съобщават, че Шекат е забелязан първо от жена, която веднага е съобщила за него на правоохранителните органи. Очевидци разказаха, че терористът е застрелян в района на улица „Лазарет“ №47. Експерти отбелязаха, че наличието на голям брой видеокамери в този район също е спомогнало за бързото разкриване на Шериф Шекат.

По-рано полицията беше разпространила фотография на 29-годишния жител на Страсбург, както и номер на гореща линия. Властите помолиха гражданите да не се опитват да задържат сами престъпника. Според експертите този призив към населението е изиграл важна роля за бързото и успешно приключване на операцията по обезвреждането му.

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер съобщи, че трима полицаи са забелязали Шекат и са се опитали да го арестуват. Той обаче е открил стрелба срещу тях, на която те са отговорили:

"Това, което трябва да направим сега е официално да потвърдим самоличността на убития. Разбира се, разследването продължава. Няма данни засега, че той е имал съучастници. Разследването ще продължи до край - така, че цялата истина да излезе и да бъде гарантирана напълно сигурността на французите".

Издирването беше затруднено от факта, че полицията имаше работа със закоравял рецидивист. Шакат имаше 27 присъди във Франция, Германия и Швейцария, многократно е бил в затвора. В тази връзка властите не изключваха вариант, при който той се е укрил в съседна Германия, но впоследствие се отказаха от тази версия и концентрираха своите сили в „Нойдорф“. При спецоперация в сряда бяха задържани близките роднини на престъпника – родителите и двамата му братя.

В четвъртък бе съобщено за ареста на пети човек от обкръжението на Шекат. По данни на вестник „Паризиен“ това е собственикът на апартамента, в който терористът се е укривал преди да извърши кървавото си деяние. Полицията също така разпита неговите две сестри и обискира парижкия апартамент на едната от тях. Въпреки че в издирването се бяха включили над 700 полицаи и служители на службите за сигурност, първата операция по неговото задържане, провела се в четвъртък през деня в „Нойдорф“, не даде резултат.

След ликвидирането на убиеца Шериф Шекат, президентът на Републиката написа в Туитър: „Благодаря на нашите служби, полиция, жандармерия и военни. Цялото общество даде отпор на тероризма“.

Във вторник вечерта 29-годишният Шериф Шекат откри огън на коледен базар в центъра на град Страсбург. В резултат загинаха трима души и други 13 бяха ранени. Шекат е боец на терористичната групировка „Ислямска държава“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ВМРО отбелязва с шествие 100 години от Ньойския договор

Тази вечер във Варна членове и симпатизанти на ВМРО ще отбележат с протестно шествие 100-годишнината от подписването на Ньойския договор. С него страната ни губи 11 хиляди квадратни километра от територията си и е осъдена да изплати над 2 милиарда златни франка репарации, което представлява 22 процента от националното й богатство. В същото време..

публикувано на 27.11.19 в 06:50
Телевизионният водещ Дмитрий Кисельов каза, че разработваната от Русия свръхзвукова ракета може да достигне САЩ за по-малко от 5 минути.

Руска държавна телевизия изброи мишени в САЩ за ядрен удар

Руска държавна телевизия изброи обекти на американската армия, които Москва може да вземе на прицел в случай на ядрен удар, и заяви, че разработвана от Русия свръхзвукова ракета би могла да ги порази за по-малко от пет минути, предаде БТА. Сред мишените са Пентагонът и президентската резиденция в Кемп Дейвид, щата Мериленд, показва карта,..

публикувано на 25.02.19 в 16:53

Безработицата трайно намалява

Безработицата постоянно намалява през последните месеци, заяви в предаването „Преди всички“ Кремена Калчева – директор на Главна дирекция „Услуги по заетостта“. Тя уточни, че през зимните месеци броят на хората без работа леко се увеличава, предвид сезонния характер на редица икономически дейности. Въпреки това безработицата като цяло е..

публикувано на 13.12.18 в 10:31

6-годишно глухонямо момче проговори и започна да чува благодарение на „Българската Коледа“

Месут Алиев е от с.Стефан Караджа, община Вълчи дол. Родителите му нямат възможност да платят лечението му на стойност 32 хил. лв. за поставяне на имплант и слухов апарат. Със съдействието на общинския център и на проф.д-р Попова в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоанна“ или както е известна ИСУЛ, кандидатстват за..

публикувано на 13.12.18 в 10:05

Турция ще разположи нова военна база в Черно море

Турция е решила да създаде нова военна база в Черно море, съобщава турският в. "Миллиет" тази сутрин. Както отбелязва изданието, това става в момент, когато завърши строежът на морския участък на газопровода "Турски поток", Русия задържа украински плавателни съдове и се говори, че САЩ ще изпратят боен кораб в Черно море, допълва БТА...

публикувано на 11.12.18 в 10:57

Най-ярката комета за годината преминава покрай Земята тази седмица

Най-ярката комета за тази година ще премине най-близо до Земята на 16 декември, съобщи в. "Мирър", предаде БТА. Кометата 46Р/Виртанен ще се вижда и с невъоръжено око. Макар и разстоянието ѝ до нас да е най-малко на 16 декември, тя ще е най-ярка на 12 декември, когато ще е най-близо до Слънцето. На цвят 46Р/Виртанен е синкава и има малка..

публикувано на 11.12.18 в 10:52

Руски гражданин е задържан във Варна за компютърни измами

Руски гражданин, издирван в САЩ за множество измами, ще остане в ареста във Варна, реши окръжния съд. Тридесет и осем годишният Александър Ж. е издирван със заповед за арест от властите в САЩ заради извършените от него компютърни измами, чиито щети възлизат на поне 7 милиона долара. Според американските власти, че престъплението е извършено от..

публикувано на 08.11.18 в 15:13