Гръцки "жълти жилетки" излязоха на протест заедно с недоволни пенсионери

| обновено на 15.12.18 в 20:07
С “жълти жилетки“ протестират и в Атина
Снимка: БТА

Демонстрации в подкрепа на "жълтите жилетки" за поредна седмица се проведе и в гръцката столица Атина. Те съвпаднаха с протестите на пенсионери от южната ни съседка, които настояват за отмяна на решенията за намаляване на пенсиите по време на финансовата криза. 

Хиляди пенсионери протестираха в Атина срещу ниските пенсии. Те пристигнаха с автобуси от цялата страна и искат отмяна на правителствените решения за намаляване на пенсиите. Решение на Върховният съд даде право на гръцките пенсионери да водят съдебни дела за връщане на средства. Протестиращите в Атина пред парламента коментираха:
"Ние смятаме,че трябва да се премахнат всички закони,гласувани в годините на кризата.Те отрязаха не само пенсиите,но и заплатите на работниците. Настояваме да се приложи решението на Върховния съд, висшият съдебен орган в страната, който реши, че орязването на пенсиите е в нарушение на Конституцията".
"Искаме достоен живот " и "Спрете да ни се подигравате", скандираха гръцките пенсионери в Атина. 
Паралелно имаше и демонстрация в подкрепа на "жълтите жилетки" в Париж. Днес на протестите във френската столица се включиха и представители на гръцки извънпарламентарни партии. Делегацията се ръководеше от бивш министър на Сириза - Лафазанис, който напусна партията и обвини Ципрас в "предателство".

Още от категорията

КС на Чехия постанови, че хотелиер, отказал да приеме руснаци заради анексията на Крим, не е нарушил законите

Чешкият конституционен съд се произнесе, че отказ на собственик на хотел в североизточния град Острава да настани руски граждани през 2014 г. не е бил проява на дискриминация, съобщи пражкият в. "Право", цитиран от ТАСС. Конституционните съдии отмениха решение на Върховния съд, което беше признало действията на собственика на хотел "Бриони"..

публикувано на 01.05.19 в 12:50
Забраната за консумация на храни в метрото на Виена бе въведена след широка информационна кампания.

Забраниха хапването в метрото на Виена

Забраната за консумация на храни във виенското метро, въведена експериментално през септември миналата година за линия U6, важи от средата на януари за всички линии на метрото, съобщи общината на австрийската столица. Целта ѝ е създаване на по-комфортни условия по време на пътуване и опазването на чистотата  на обществени места...

публикувано на 23.01.19 в 16:15
Свещи и снимка на кмета на Гданск Павел Адамович на мястото в центъра на града, където бе убит.

Хиляди на протести срещу омразата след убийството на кмета на Гданск

Нападението срещу кмета на Гданск бе осъдено от всички политически и обществени сили в Полша, а в цялата страна в понеделник вечерта имаше демонстрации срещу омразата и насилието като реакция на убийството на Павел Адамович, предаде БТА. Хиляди хора се събраха във Варшава под лозунга „Спрете омразата“. Подобни протести имаше и на други..

публикувано на 15.01.19 в 08:21
Полският външен министър Яцек Чапутович (вдясно) по време на срещата си през август с колегата си от Германия Хайко Маас потвърди претенциите на Варшава

Полша продължава да търси репарации от Германия, сумата нараства

Председателят на парламентарната работна комисия по въпросите на репарациите, които Полша претендира за загубите си по време на Втората световна война, Аркадиуш Муларчик заяви в интервю за RMF FM, че размерът на сумата, който Варшава иска от Германия, трябва да бъде преизчислен. По-рано Муларчик каза, че Полша претендира за 850 милиарда долара...

публикувано на 09.10.18 в 16:36