България и още 12 членки на ЕС са против промяна в правилата на вземане на решения в съюза

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

13 страни членки на Европейския съюз, сред които и България, се разбунтуваха срещу промяна в правилата на вземане на решения в съюза, предаде Франс прес.

България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Швеция направиха общо изявление, в което предупреждават, че ако бъде направено усилие за промяна на договорите на Евросъюза в тази посока, ще бъде изразходвана напразно енергия, която иначе би могла да бъде вложена в справянето с кризите пред съюза - като войната в Украйна.

Става дума за изискването определени решения да се вземат с единодушие в Съвета на Европейския съюз. Едно от предложенията на завършилата днес едногодишна Конференция за бъдещето на Европа е решенията да се вземат с мнозинство - с гласовете на най-малко 15 от 27-те страни членки, с минимум 65 процента от общото население на Европейския съюз.

Подкрепа за това предложение изказаха френският президент Еманюел Макрон и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Ги Верхофстат говори пред Европарламента в Страсбург

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС, най-вече в частта за налагане на вето от една страна-членка, по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Това искане бе заложено на приключилата на 9 май Конференция за бъдещето на Европа, на която гражданите обобщиха вижданията си за по-добро функциониране на ЕС. "Войната в..

публикувано на 09.06.22 в 14:20

Среща-дискусия: „ЕС по света“

„ЕС по света“ беше темата на срещата-дискусия, която се състоя на 7 юни от 11:00 ч. в Арт фоайето на Радио Стара Загора. Събитието е част от проекта „Нашата Европа“ на Българското национално радио, който се осъществява съвместно с Бюрото на Европейския парламент в България. Три бяха основните теми, по които дискутираха участниците: - Външна..

публикувано на 08.06.22 в 15:28

„По-силна икономика. Социална справедливост“

Дискусията ще се проведе в  Арт салона  на Радио Шумен на  14 юни    от 10:00 ч.  и ще бъде предаванана живо във " Фейсбук"  страницата на Радио Шумен и през платформата  ZОOM (линк) В дискусията ще се включат експерти в сферата на икономиката и финансите, предприемачи и социални експерти. Гости ще бъдат и ученици от ПЕГ по икономика в Шумен...

публикувано на 06.06.22 в 12:57

„ЕС по света"

Радио Стара Загора Ви кани на втората си дискусия от проекта „Нашата Европа“ на БНР, който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“. Темата е „ЕС по света". Форумът ще се проведе в Арт фоайето на Радио Стара Загора на 7 юни от 11:00 ч., на живо във "Фейсбук" страницата на..

публикувано на 27.05.22 в 23:14
Александър Милисов

ЕП трябва да е близо до гражданите

публикувано на 17.05.22 в 16:00

Макрон предлага създаване на нова "европейска политическа общност"

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си. "Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни,..

публикувано на 17.05.22 в 16:00
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата за членство в ЕС на Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс. "Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си..

публикувано на 17.05.22 в 16:00
От ляво на дясно: зам.-посланикът на САЩ Андриа Бруе - Родригез, Валентина Иванова от дружество „Приятели на САЩ“, кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът Илхан Кючук

За "Месец на Америка" говорят Хасан Азис и Илхан Кючук

Откриха дванадесетото издание на "Месец на Америка" в Кърджали. Той се организира от дружество „Приятели на САЩ“ със съдействието на община Кърджали и посолството на САЩ.   Евродепутатът Илхан Кючюк изнесе лекция на тема „Трансатлантическо сътрудничество Европейски съюз - САЩ“ . След лекцията кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът от..

публикувано на 17.05.22 в 10:50

"Вход Свободен" – любов и бъдеще със смисъл

В първия ден от седмицата ще ви разкажем за Международната онлайн конференция "Младите хора определят бъдещето на Европа". Повече от 100 млади хора от цяла Европа ще участват в еднодневно онлайн събитие, споделяйки идеи за бъдещето на Европа. Подробности за конференцията ще чуем от разговора  със Симона Димитрова - председател на национален..

публикувано на 17.05.22 в 10:49
Димо Чотров

Лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк с голям обхват от високи технологии

Образование, тренировки за реакции в различни ситуации, медицински и инженерни приложения, интеграция с други области, като изкуствен интелект – разпознаване на говор, реалистично представяне на среди са само част от приложенията, които намират реализация в лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк. „Имаме не малко съвместни..

публикувано на 17.05.22 в 10:46