Теодор Стойчев: Европейският съюз може да реагира бързо, когато има криза

Автор:
Теодор Стойчев
Снимка: БГНЕС

"Как гражданите на Европа виждат бъдещето на Европейския съюз“ е темата, която днес, в Деня на Европа, ще бъде във фокуса на заключителната конференция за бъдещето на Европа. За първи път в историята на Европейския съюз с конференцията се дава възможност на гражданите да формулират своите желания за това как да функционира Европейският съюз. Кулминацията на този изключително важен граждански процес е днес в Страсбург.

"Европейският съюз може да реагира бързо, когато има криза, но въпросът е институциите, които в крайна сметка за последно са били модернизирани и променяни през 2009 година, да им бъдат дадени механизми, с които да реагират още по-бързо, когато има нужда". Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България:

"Живеем в една общност, в която основните ценности са мир, права на човека, правова държава, свобода на изразяване, свобода на словото, неща, които виждаме, че не навсякъде по света са факт, не навсякъде по света се спазват и затова е важно да запазим тези ценности,  които са в основата на европейския проект и да се борим за тях, така че това осъзнаване определено се засили с войната в Украйна. Всички виждаме какво се случва и в Русия – потъпква се свободата на словото, на свободното изразяване. Хората, излизайки с бели плакати, буквално рискуват да прекарат определен брой години в затвора. Важно е да се борим за правата си и да ги отстояваме".

Цялото интервю с Теодор Стойчев можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ги Верхофстат говори пред Европарламента в Страсбург

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС, най-вече в частта за налагане на вето от една страна-членка, по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Това искане бе заложено на приключилата на 9 май Конференция за бъдещето на Европа, на която гражданите обобщиха вижданията си за по-добро функциониране на ЕС. "Войната в..

публикувано на 09.06.22 в 14:20

Среща-дискусия: „ЕС по света“

„ЕС по света“ беше темата на срещата-дискусия, която се състоя на 7 юни от 11:00 ч. в Арт фоайето на Радио Стара Загора. Събитието е част от проекта „Нашата Европа“ на Българското национално радио, който се осъществява съвместно с Бюрото на Европейския парламент в България. Три бяха основните теми, по които дискутираха участниците: - Външна..

публикувано на 08.06.22 в 15:28

„По-силна икономика. Социална справедливост“

Дискусията ще се проведе в  Арт салона  на Радио Шумен на  14 юни    от 10:00 ч.  и ще бъде предаванана живо във " Фейсбук"  страницата на Радио Шумен и през платформата  ZОOM (линк) В дискусията ще се включат експерти в сферата на икономиката и финансите, предприемачи и социални експерти. Гости ще бъдат и ученици от ПЕГ по икономика в Шумен...

публикувано на 06.06.22 в 12:57

„ЕС по света"

Радио Стара Загора Ви кани на втората си дискусия от проекта „Нашата Европа“ на БНР, който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“. Темата е „ЕС по света". Форумът ще се проведе в Арт фоайето на Радио Стара Загора на 7 юни от 11:00 ч., на живо във "Фейсбук" страницата на..

публикувано на 27.05.22 в 23:14
Александър Милисов

ЕП трябва да е близо до гражданите

публикувано на 17.05.22 в 16:00

Макрон предлага създаване на нова "европейска политическа общност"

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си. "Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни,..

публикувано на 17.05.22 в 16:00
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата за членство в ЕС на Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс. "Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си..

публикувано на 17.05.22 в 16:00
От ляво на дясно: зам.-посланикът на САЩ Андриа Бруе - Родригез, Валентина Иванова от дружество „Приятели на САЩ“, кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът Илхан Кючук

За "Месец на Америка" говорят Хасан Азис и Илхан Кючук

Откриха дванадесетото издание на "Месец на Америка" в Кърджали. Той се организира от дружество „Приятели на САЩ“ със съдействието на община Кърджали и посолството на САЩ.   Евродепутатът Илхан Кючюк изнесе лекция на тема „Трансатлантическо сътрудничество Европейски съюз - САЩ“ . След лекцията кметът на Кърджали Хасан Азис и евродепутатът от..

публикувано на 17.05.22 в 10:50

"Вход Свободен" – любов и бъдеще със смисъл

В първия ден от седмицата ще ви разкажем за Международната онлайн конференция "Младите хора определят бъдещето на Европа". Повече от 100 млади хора от цяла Европа ще участват в еднодневно онлайн събитие, споделяйки идеи за бъдещето на Европа. Подробности за конференцията ще чуем от разговора  със Симона Димитрова - председател на национален..

публикувано на 17.05.22 в 10:49
Димо Чотров

Лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк с голям обхват от високи технологии

Образование, тренировки за реакции в различни ситуации, медицински и инженерни приложения, интеграция с други области, като изкуствен интелект – разпознаване на говор, реалистично представяне на среди са само част от приложенията, които намират реализация в лаборатория “Виртуална и добавена реалност” на София Тех Парк. „Имаме не малко съвместни..

публикувано на 17.05.22 в 10:46