Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение заради снега обявиха в северните и североизточните части на Чехия

Снимка: Архив
Бедствено положение заради снега обявиха в северните и североизточните части на Чехия. Интензивните валежи от сняг предизвикаха проблеми предимно с транспорта. Снежната покривка на места е вече над 40 см. Повече от 100 домакинства останаха без ток в източната част на страната. Мокър сняг продължава да вали и в столицата Прага.

Затруднено остава почистването на планинските и междуградските пътища, както и в някои отсечки на магистралите. Много камиони и леки автомобили бяха блокирани и закъсаха, след като се оказаха с летни гуми. Не се препоръчва придвижването с мотоциклети, предупредиха от пътната полиция. Повече от 70 сигнала е приела пожарната. Служителите помагат и на катастрофиралите.

Силният вятър предизвиква навявания, като на места снежната покривка на пътищата е над 20 см и затруднява движението. Падналите дървета от силния вятър спряха и блокираха движението и на влаковете в северната и североизточната част на Чехия. Железницата полага усилия да извози пътниците с автобуси.

В планинските части – Крконошите и Йесенице вятърът достига до и над 140км/ч . Предупрежденията са за 2-ра степен опасност от лавини.
По публикацията работи: Евгения Йотова – кор. на БНР в Прага

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна