Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие годишния доклад на Комисията по сигурността на информацията

На закрито заседание Народното събрание прие проекта на решение за приемане на годишния доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията за цялостната дейност по състоянието на защитата на класифицираната информация в Република България за миналата година.

Председателят на комисията Цвета Маркова заяви в кулоарите на парламента, че е направила предложения за промени в закона, които са в областта на индустриалната сигурност.

По думите на Цвета Маркова с промените трябва да бъде дадена възможност да се проучват чуждестранни граждани, което би подпомогнало гражданския оборот и обмен между България и други държави. Условията са определени с международни договори, по които България е страна, обясни Цвета Маркова.

"Изискването да бъде направено проучване на чужд гражданин, който е регистрирал фирма в България, е да има двустранен договор с държавата по националността на лицето, да бъде направена съответната справка за това лице в държавата по рождение или пък съответните държави, където той е живял. Това е световната практика. Не създава никакъв практически проблем", поясни Маркова.

На журналистически въпрос дали може да се разсекрети разработката "Галерия", придобита със СРС, Цвета Маркова заяви, че информация, придобита със СРС не може да бъде декласифицирана, тъй като тя е държавна тайна и е в правомощията на ДАНС. ДИКСИ няма правомощия за контрол върху службите за сигурност и обществен ред, каза още Маркова, като допълни, че всички министри имат достъп до информация на НАТО.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна