Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакваме 9,5 млн. евро за борба срещу туберкулозата

България ще получи още 9,5 млн. евро за борбата с туберкулозата. Очаква се до края на ноември страната ни да подпише ново споразумение с Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.

С безвъзмездната помощ ще се финансира новата програма за контрол на туберкулозата. Тя ще продължи пет години, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В момента от туберкулоза у нас се разболяват средно 38 на 100 000 души. Програмата, която ще понижи заболеваемостта от туберкулоза, ще заработи от следващата година. Целта е заболеваемостта да се снижи до 27 на 100 000.

Друг приоритет на програмата ще е борбата с мултирезистентната туберкулоза, която по-трудно се повлиява от стандартното медикаментозно лечение и изисква специални грижи. У нас с тази форма на болестта се регистрират около 50 души на година.

Според Световната здравна организация България е сред 27-те страни в света, които са сериозно засегнати от този засегнати от този здравен и социален проблем. До момента здравното министерство е получило от глобалния фонд над 21 млн. евро по програми за превенция на СПИН и контрол на туберкулозата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна