Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов е съобщил на Барозу името на българския кандидат за еврокомисар

\n Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел\n
\n
Премиерът Бойко Борисов е съобщил на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу името на кандидата си за следващ еврокомисар и е получил одобрението му за бъдещата номинация.

Премиерът обаче отказа да обяви име, защото по думите му в партия ГЕРБ има демократична процедура по номинирането, която трябва да се извърви докрай.

Запитан дали има планове да използва опита и възможностите на настоящия комисар Меглена Кунева в интерес на България, премиерът каза, че има такива планове, и че ще й предложи варианти.

"Важно е да имаме такова представителство в Европейската комисия, че нашият еврокомисар да може да работи и за България. Имам предвид да е ангажиран с партия, с подкрепа, с хора, които да дават мощност на поста. И не случайно в правилата на ЕК партията, победител в изборите, която има правителство, излъчва еврокомисаря.

Ние не откриваме топлата вода сега или да ви разказва нещо различно. Аз не си спомням мен да ме е помолил някой да дам еврокомисар, когато преди две години, да речем, ГЕРБ вече беше най-голямата партия. Бихме на евроизборите най-много, но аз не си спомням никой от тройната коалиция да дойде, да ме помоли за човек за нещо," посочи Борисов.

По отношение на ресорите на следващия ни представител в ЕК, Борисов смята, че е реалистично да получим политиката на добросъседство, която ще замени сегашния ресор „разширяване” или ресора „техника и иновации”.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна