Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сръбската полиция откри склад с оръжие в южната част на страната

\n Николай Кръстев – кор. на БНР в Белград

Сръбската полиция съобщи, че е открила голям склад с оръжие в южната част на страната, близо до границата с Македония. Министърът на вътрешните работи Ивица Дачич заяви, че сред оръжията има автомати, два ракетомета, 16 гранати, както и противотанкови мини и муниции.

Дачич каза, че оръжията са били открити в яма, намираща се в нива държавна собственост, на около 300 метра от границата с Македония. В южната част на Сърбия, която граничи с Македония и Косово, етническите албанци, които преобладават там, се разбунтуваха през 2000-2001г.

Въпреки че бе постигнато споразумение, напрежението в този район на страната продължава, доказтелство за това са и серията от взривове преди два месеца.

Днес в Белград, по думите на говорителя на Прокуратурата, за военните престъпления започва "високорисков" процес срещу представителите на т.нар "Гнилянска група", която, като част от косовската албанска паравоенна групировка АОК, е вършила престъпления над местните сърби и роми в Косово в края на 90-те години на миналия век.

Единственият албански депутат в сръбската Скупщина определи процеса като "политически".

Белград ще поиска от европейската мисия EULEX в Косово да му предаде продължаващите да се укриват в Косово лидери на "Гнилянската група". В същото време обаче Белград поиска обяснение от EULEX, защо са задържали сърби от Косово по обвинения в извършването на военни престъпления срещу местни албанци по време на етническият конфликт от 1999 год.

Белград определи ареста и обвиненията срещу сърбите от Косово като "необосновани и задълбочаващи тежкото им положение, и засилващи като цяло в тях чувството на страх и недоверие към властите в Прищина и действията на европейската мисия в Косово".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна