Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всичките работници от срутилата се сграда в Прага са намерени мъртви

\n Евгения Йотова – кор. на БНР в Прага

Всичките четирима строителни работници, търсени от спасителните служби в срутилата се в петък сграда на ул. "Соукеницка" 25 в центъра на Прага, са намерени мъртви. Много е вероятно между тях има и българи.

Още в петък след трагедията работник и свидетели съобщиха за българи и украинци, работили на обекта в същия ден. По-късно се появи информация за румънци и чешки гражданин. Патолозите и полицията установяват причините за смъртта и самоличността на загиналите. Все още не е ясно докога ще продължи работата на спасителните служби на мястото на срутилата се сграда в центъра на Прага.

Последният от загиналите беше открит в 5,40 ч българско време. Малко след 2,30 ч. българско време чешките пожарникари обявиха, че са намерили тялото на третия от търсените четирима работници. Преди това - около 23 часа българско време и в разстояние на 15 минути,бяха намерени първите двама от издирваните строителни работници, точно на едно от местата, посочени от специално обучените кучета.

Това потвърди минути по-късно и говорителят на пожарната Вит Перница. Лекарят на място установява смъртта и на двамата работника. Те са намерени на метър разстояние един от друг, недалече от стълбите и изхода, опитвайки се да се спасят по време на трагедията.

"Теоретично има шансове да се намерят оцелели, но те намаляват с напредването на часовете", предупреди по-рано в събота говорителят на пожарната служба Вит Перница. Повече от 40 часа интензивно търсене, с прекъсвания поради опасност от рухване и на останалите части на сградата, пожарникари и гражданска защита търсиха работниците.

До късно в събота спасителните служби бяха разчистили по-голямата част от четириметровия насип във вътрешността на срутилата се сграда на ул. "Соукеницка" 25 в Прага-1. Според живеещи и работещи наблизо до последния момент в петък по обед на покрива е работил мъж.

Липсата на информация и подробности за състава и броя на бригадата на строежа все повече натежаваше в полза на хипотезата, че някои или повечето от работниците са били наети без трудов договор - "на черно".

Тази информация обаче до късно в събота така и не беше потвърдена от властите и от фирмата "СТИНГ ПРАГА" - изпълнител на строителния проект. Фирмата е на пазара от1993 г., като е изпълнявала различни проекти, включително свързани с реставрацията на чешки паметници на културата.

През целия ден в събота се работеше на смени и на малки групи на шест места, с помощта и на пет специално обучени кучета. Голяма част от 20-те служители на Гражданската защита бяха хора с опит при подобни операции, като напр. земетресенията в Пакистан и Турция.

До последно имаше риск и за спасителните екипи, които, спуснали се до най-ниските достъпни места, на няколко пъти се наложиха допълнителни укрепителни работи поради опасност от срутване на цялата сграда.

Работеше се с лопати и леки машини. На място помагаха три багера, кран и около десетина пожарни коли. Спасителите бяха оборудвани с уреди и камери за търсене на хора при подобни случаи.

Една от най- вероятните причини за срутването на вътрешната част от триетажната сграда според строителните експерти е непрофесионалната работа в сутерена. За това свидетелства и голям отвор на една от стените.

Но столичните власти са открили нарушения в извършването на дейности, които не са регламентирани в разрешителното на строителя. Продължава проучването на документацията на строителната фирма.

Според кадастъра обектът е бил промишлен. Най-вероятно проектът е свързан и с испанска фирма, която от своя страна е искала да построи хотел като част от своята верига. От три години сградата в центъра на Прага е била необитаема.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна