Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сръбският печат отделя голямо внимание на посещението на Сали Бериша в Косово

Николай Кръстев - кор. на БНР в Белград

Посещението на албанския министър-председател Сали Бериша в Косово е водеща тема за печатните издания в Сърбия.

Под заглавие "Бериша обединителят" - белградското издание "Вечерне новости" отбелязва започналото двудневно посещение на албанския премиер Сали Бериша в Косово. Изявлението на Бериша, че не съществуват две албански нации на Балканите, а националният идеал на албанците трябва да бъде европейският идеал, както и предоставянето на албанското пристанище Шенгин на Косово е само конкретизация на идеята за възкресяване на "Велика Албания", коментира още изданието.

В края на август Бериша говореше за засилване на сътрудничеството с Косово, почиващо на идеята за "национално единство на базата на европейските идеали". Тогава албанското външно министерство твърдеше, че тези изявления не са направени, за да провокират Сърбия, но те бяха осъдени от Белград, който предупреди Тирана, че застрашава сътрудничеството в региона,
припомня още "Вечерне новости".

Преди дни по време на посещението на сръбският външен министър Вук Йеремич в Москва, руският му домакин Сергей Лавров изрази опасенията си от подобни изказвания от страна на Сали Бериша,за обединението на "албанските страни " на Балканите.

В началото на септември, два месеца след изборите в Албания, Бериша каза, че Косово е негов външнополитически приоритет и изрази готовност да му помогне в лобирането за признаване на независимостта. С поканата на лидера на косовоските албанци да присъства като гост на Албания на заседанието на Общото събрание на ООН и с призивите за признаване на Косово Бериша предизвика противоречиви реакции в ООН и официален протест от страна на Сърбия.

Още като президент на Албания от 1992 до 1997 г. и отново като премиер от 2005 г. националистично ориентираният Бериша се радва на здрава подкрепа в северните и пограничните области на Албания и голяма популярност сред албанците извън страната. Има добри връзки с проалбанските лобистки групи в САЩ, Европейския съюз и Швейцария.

Западът обаче има определени резерви към непредвидимия Бериша, при чието управление през 1997 г. след сриването на финансовитге пирамиди в страната настъпи хаос. Част от международната общност е скептична и към неговите недемократични политически методи и проислямистка ориентация, пише в заключение още белградското издание "Вечерне новости".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна