Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Истанбул започва конференция на Балканския политически клуб

\n Нахиде Дениз – за БНР от Истанбул \n
\n
В Истанбул започва двудневна конференция на Балканския политически клуб, който е основан от бившия български президент д-р Желю Желев. Форумът е посветен на европейската перспектива ва Турция.

Бивши държавни глави, настоящи политици, общественици от различни държави пристигнаха в Истанбул, за да участват в 12-ата конференция на Балканския политически клуб.

Сред участниците са д-р Желю Желев, бивш президент на България и учредител на Балканския политически клуб, бившият турски президент Сюлейман Демирел, бившите румънски президенти Йон Илиеску и Емил Кностантинеску, външният министър на Македония Антонио Милошоски, Любчо Георгиевски, бивш премиер на Македония, Соломон Паси и много други.

Форумът се организира под наслов`"Отношенията Турция-Европейски съюз". Предизвикателствата на процеса на присъединяването на Турция към Европейския съюз: проблемите на митническия съюз, Европейският съюз и концепцията на нация държава, кипърският въпрос, както и бъдещето на отношенията между Турция и Евросъюза, са някои от темите, които ще бъдат обсъдени.

Вчера д-р Желю Желев даде пресконференция. Той подчерта, че форумът се организира, за да заяви подкрепа за европейската перспектива на Турция. "Турция има младо население, тя е географски мост между Европа и Азия, поддържа добри отношения с арабските и с мюслманските държави и с икономическия си перформанс заслужава да се присъедини към Евросъюза".

Балканският политически клуб е неправителствена организация, учреден е през 2001 година в София.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна