Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Димитров и Вартоломей І-и ще разменят свети мощи

© 'Снимка:   Нихал Йозерган'

Среща в Екзархията с представители от българската общност и ръководството на църковното ни настоятелство
\n

Нихал Йозерган - кор. на БНР в Истанбул

Министърът без портфейл Божидар Димитров и негово светейшество Вартоломей І-и размениха свети мощи по време на церемонията във Вселенската патриаршия в Истанбул днес на обяд. След разговора в патриаршията на Златния рог, българската делегация посети Желязната църква „Св. Стефан”. предстои среща в Екзархията с представители от българската общност и ръководството на църковното ни настоятелство, оглавен от Васил Лязе. 

\n

Вселенският патриарх дари на българската делегация мощите на Първоапостол Свети Андрей Първозвани, които игуменът на Рилския манастрир – епископ Евлоги и Божидар Димитров ще пренесат в България. А строителните предприемачи Йордан и Динко Диневи от българска делегация ще ги вградят в едноименният храм край курорта Свети Влас. Те са инициатори на цялостното възстановяване на средновековната православна обител „Свети Андрей Първозвани” с техни средства. Диневи споделиха мнението, че: "Възстановяването на църквите по Южното Черноморие ще подпомогне развитието на алтернативния религиозен туризъм". На това място сега има само малък параклис и аязмо.

\n

По време на специалната церемония в патриаршията в Истанбул, Вартоломей първи получи частица от мощите на константинополския патриарх Дионисий Първи, които игуменът на Рилския манастир дари на Вселенския патриарх

\n

През май, т.г. България получи дарените от Вартоломей Първи мощи на Свети Власий, които бяха вградени в църквата, която носи името на Светеца.

\n

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна