Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вацлав Клаус ще има последната дума за Договора от Лисабон

В чешкия Конституционен съд вече са внесени три от поисканите четири становища на чешките институции, страни по делото срещу ратификацията на Договора от Лисабон. Постъпили са позициите на двете парламентарни камари и правителтвото. Днес - петък, когато изтича крайният срок, се очаква и последната позиция – тази на президента Вацлав Клаус.

Междувременно в съда в Бърно вече е комплектована и жалбата на групата сенатори с допълнителни 12 страници. В мотивите им, както се и очакваше, те се позовават на няколко члена от Римския договор. Без да се споменават подробности за съдържанието, опасенията са свързани с “демократичния дефицит” на ЕС, разширени този път с наказателните правомощия, установените външни правомощия на общността и други компетенции. Групата на 17-те сенатори се увеличи с нови двама с допълнителните мотиви – един от гражданските демократи и един от комунистическата партия.

В позициите си Долната и Горната камара се позовават на своите решения, различните мотиви “за “ и “против” ратификацията на Договора от Лисабон по време на дебатите. Включително и на предишни искове и решения на Конституционния съд , които са били свързани с ратификацията. Припомнят се и заключения по казуси, припокриващи се с исканията и опасенията на президента Вацлав Клаус.

Според двете камари на чешкия Парламент “ирландските гаранции” не са международен договор и не се налага гласуването им в парламентарна зала. Лисабонският договор е съвместим и не противоречи на Конституцията на страната - това е позицията на двете камари и на правителството.

Има въпроси, които според правителството са по-скоро политически или не са предмет на гледане в съда в Бърно.

Откритото заседание и изслушванията на всички страни по делото е насрочено за 27 октомври – два дни преди ключовата Европейска среща на върха в Брюксел
По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна