Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на БЛС ще бъде избран на балотаж

Председателят на Българския лекарски съюз ще бъде избран на балотаж. На него ще се явят сегашният изпълняващ длъжността председател Цветан Райчинов, издигнат от Русенската лекарска колегия, и Юлиян Йорданов - кандидат на Столичната колегия.

До балотажа се стигна, след като никой не успя да събере 50 на сто плюс един от гласовете на делегатите.

Кандидатът на русенската лекарска колегия д-р Цветан Райчинов заяви, че никога няма да отстъпи от интересите на лекарите. Той беше категоричен, че съюзът не може да позволи на политиците да си играят с когото и да било. На въпрос от залата какво ще направи съюзът, ако влязат в сила промените в Закона за здравното осигуряване, д-р Райчинов отговори, че ще направи това, което направят неговите членове. Но има яснота и законът вече не бил така категоричен. Според него, съюзът е необходимо да се развива и да стане лекарска камара. В противен случай ще се разцепи, заяви д-р Райчинов.

Според д-р Юлиян Йорданов, БЛС е организация със 100-годишна история и трябва да остане съюз, а в него да се създаде Камара на специалистите. Представителите на съюза да участват в акредитацията на лечебните заведения, да се подготви Закон за защита на българския лекар, финансите на съюза да излязат на светло, както и да се спре противопоставянето в организацията.

По публикацията работиха: Мая Данчева, БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна