Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Името на чешкия кандидат за еврокомисар ще бъде ясно “до 2-3 седмици”

Името на чешкия кандидат за еврокомисар ще бъде ясно “до 2-3 седмици” заяви чешкият премиер Ян Фишер. Днес се очакваше да бъде представена чешката номинация, дни  преди насрочената в края на октомври Европейска среща на върха в Брюксел. Възможно е Чехия да остане без свой комисар, ако страната  не завърши ратификацията на Договора от Лисабон.

 

Първата цел на Чехия от гледна точка на европейската политика е завършването на ратификацията на Договора от Лисабон, заяви категорично Ян Фишер. Премиерът призна, че до момента председателят на Европейската комисия не е направил  официално запитване по въпроса за чешката номинация.

Политиците в страната не са единни в избора на чешкия кандидат. Пред парламентарната комисия по европейските въпроси в Долната камара неотдавна представиха позициите си четирима от петимата номинирани. Всички те подкрепят интеграцията на Европа, но и суверенитета на страната-членка, обявявайки се против  ЕС като “супердържава”.

Владимир Шпидла –сегашен еврокомисар по социалните въпроси и подкрепен от опозиционните социалдемократи,  също се обяви срещу “супердържава”-та и вижда бъдещото развитие на базата на икономическия, екологичен и социален напредък. Шпидла настоява за обща външна и отбранителна политика.

Според сенатор Алксандър Вондра-бивш вицепремиер и министър по европейските въпроси и кандидат на десните граждански демократи, “не съществува универсална рецепта” за визията за Европа. Пример за това е януарската газова криза. Вондра застана зад ратификацията на Договора от Лисабон.

Кандидатът на зелените – икономистът Ян Швейнар, защити необходимостта от еврокомисар  със знания за глобалната икономика. Той предупреди за конкуренцията , пред която е изправен ЕС от страни като САЩ, Китай и Индия в сферата на технологиите  и иновациите.

Павел Свобода- бивш министър, номиниран от християндемократите,  припомни, че Европейската народна партия е от най-големите и с мнозинство в Европарламента, а това е ключово за законодателните инициативи.

Първият чехословашки космонавт Владимир Ремек  е петият кандидат за поста еврокомисар и е подкрепен от чешките комунисти.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна