Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският вицепрезидент Джо Байдън пристига в Чехия

Противоракетната отбрана, енергийната сигурност и проекти като “Набуко” и инвестициите в ядрената енергетика, както и партньорството в рамките на НАТО ще бъдат в центъра на разговорите на американския вицепрезидент Джо Байдън в Прага. Чешката столица е част от европейската визита на Байдън като преди това той ще посети Полша и Румъния. В петък вицепрезидентът Байдън ще има срещи с президента Вацлав Клаус и с премиера Ян Фишер.

 

След като САЩ се отказаха от  радара в Бърдо се появиха спекулации, че в Чехия би могло да бъде комадването на новата мобилна противоракетна отбрана. През септември чехите предложиха в Прага да се открие филиал на “Уест Поинт” за Централна и Източна Европа.

Байдън ще трябва преди всичко да убеди чехите ,че американският избор не е бил за сметка на затоплянето на отношенията с Русия и че регионът все още е в центъра на вниманието на американската политика.

Енергийната сигурност, “Набуко”, както и инвестициите в ядрената енергетика също се очаква да бъдат доминираща тема по време на срещите, както и промените в климата.

Чехия, заедно с Полша и Румъния са страните, в коите се отбелязва 20-та годишнина от падането на Берлинската стена. Бъдещето, а не само миналото обаче ще бъдат във фокуса на разговорите на американския вицепрезидент и като част от съвместните усилия по линия на НАТО в страни като Афганистан и Ирак.

Американският вицепрезидент ще пристигне в четвъртък вечерта, но още в петък  сутринта Джо Байдън ще има срещи с премиера Ян Фишер, с президента Вацлав Клаус и други представители на политическия и обществен елит.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна