Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Попова: Министерството на правосъдието е пред фалит

От Министерството на правосъдието се оплакаха, че заради сключени от екипа на Миглена Тачева договори ведомството е пред фалит. Правосъдният министър Маргарита Попова коментира, че ако трябва да бъдат изпълнени финансовите задължения, поети от нейните предшественици, ведомството трябва да се затвори.

Според данните от одита на институцията дълговете й са в размер на 350 милиона лева при годишен бюджет от 140 милиона. 300 милиона е договорената цена само за съдебните палати в София и Варна. Маргарита Попова определи числата като втрещяващи: Само това министерство е в състояние да закрие държавата финансово, нали чувате за какви цифри става дума.

Три уволнения, сигнали до прокуратурата и дела в съда – това са мерките, които ще предприемат от екипа на Попова, която призна: Умирам от неудобство от колегите в съдебната система, защото цялата работа ще излезе така, че един сключва договори за строителство на техни сгради, а другият след него идва и прекратява тези договори. На добри и лоши няма да си играем, работата е за лошо управление и за анализ на това управление и за поука за това, че можеш да отидеш на ресторант в зависимост от това, какво имаш в джоба си. Като нямаш достатъчно пари в джоба, ще си ходиш вкъщи.

От правосъдното министерство уточниха, че ще развалят част от договорите, въпреки огромните неустойки и високата държавна такса, която ще трябва да платят заради съдебни спорове.

Заместничката на Попова - Жанета Петрова пък обяви, че една фирма е осигурявала храната на затворницитекато цените са били над пазарните: По този договор се предвиждат големи доставки на олио. Това е продукт, който се доставя, ако не всяка седмица, то поне на две седмици във всички затвори. Аз купувам олиото в магазина за 2,40 лева, а има цени и 2,10 лева. Ние обаче плащаме на собственика на фирмата цена около 3,20 лева.

Собственикът на фирмата отрече тази информация и обясни, че от месеци не снабдява затворите с олио и ориз.

По повод казаното днес бившият министър на правосъдието Миглена Тачева също поиска прокурорска проверка, но за да докаже, че е невинна.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна