Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследване потвърди, че свинският грип атакува предимно младите хора

Младите хора под 25 години са предпочитаната мишена на новия грипен вирус А (H1N1), сочи ново изследване на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Експерти са установили, че от хората, приети в болници заради зараза с новия грипен вирус, 53 процента са били на възраст до 25 години, 39 процента - между 25 и 64 години, а едва 7 процента - над 65 години.

Данните от изследвания период показват, че 23,6 процента от смъртните случаи, дължащи се на зараза с новия грипен вирус, са на хора под 25 години, 65 процента са на хора от възрастовата група 25-65 години, а само 11,6 процента са на хора
от възрастовата група над 65 години.

Експертите предупреждават, че способността на новия грипен вирус да прониква дълбоко в белите дробове също го прави по-опасен за някои от заразените с него млади хора.

Заради новия грипен вирус стотици училища в две иракски провинции в южната част на Ирак бяха временно затворени. В Ирак има 472 потвърдени случая на зараза с новия грипен вирус.

Във Великобритания от днес започва масова кампания за ваксинация срещу новия грипен вирус. Първи ще бъдат ваксинирани около 2 милиона души, които работят в здравеопазването. Великобритания е предвидила и дози от ваксината за
военните в Афганистан.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна