Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям канал за трафик на бебета в Гърция е разбит в Сливен

Голям канал за износ на бебета за Гърция са разбили антимафиотите от областната дирекция на полицията в Сливен, със съдействието на гръцките власти. За 72 часа са задържани двама каналджии - семейство от новозагорското село Любенова махала, които са били обявени за общодържавно издирване в продъложение на няколко месеца. Асен и Велика Асенови, и двамата на 38 години, са направили пълни самопризнания пред съдия.

Документирани са три случая на продажба на новородени, но в хода на разследването са установени още над 13 случая на извеждане на бременни жени за раждане в Гърция от Ямбол, Хасково, Пловдив, Казанлък, Димитровград и Чирпан.

Почти всички деца са от ромски произход. Те са продавани в Гърция за около 8 000 евро, като 5 000 евро са получавали майките. Асенови  са продали и две от собствените си деца.

Днес новозагорският районен съд ще гледа отново мярката за неотклонение на Асен Асенов, който е криминално проявен. Обвинението срещу каналджиите е за трафик на хора. Разследването издирва нови случаи и служебните лица - адвокати и съдии, подпомагали трафикантите.

По публикацията работи: Щилияна Василева - кор. на БНР в Сливен

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна