Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският вицепрезидент Джо Байдън е на посещение в Прага

Тази вечер в Прага пристига американският вицепрезидент Джо Байдън, а Чехия е последната спирка на обиколката му след срещите му  в Полша и Румъния.

Утре сутрин предстоят разговори с президента Вацлав Клаус, с премиера Ян Фишер и с представители на политическия и обществен елит. като основна тема на срещите ще бъде “новата” противоракетна отбрана, енергийната сигурност и инвестициите в сектора.

Първият демократично избран чешки президент Вацлав Хавел очаква да чуе от вицепрезидента Байдън, че Щатите не са загубили интереса си към региона и че никой не е изместил Чехия от американското полезрение, стана ясно от негово интервю за Радио “Свободна Европа”.

Първият демократично избран чешки президент Вацлав Хавел определи промените в американските планове като технически проблем и припомни, че разговорите за системата за противоракетна отбрана, която трябва да защити Европа и САЩ от страни като Иран продължават повече от 25 години. Всяка американска администрация обаче има свое и различно мнение по въпроса, посочи той и призана, че е повече разочарован от дебатите за радара в самата Чехия.

Никой не бива да се страхува от никого , включително от Русия, отбелязва Хавел въпрос Хавел. С Москва трябва да се поддържат партньорски отношения, но това “не означава ,че трябва да бъдем слепи”, подчертава той.

Първият демократично избран чешки президент очаква по-категорични позиции на някои политици и по отношение на евентуална нова заплаха от спирането на петрола.

Освен това обаче Вацлав Хавел подкрепя разширяването на НАТО. Според него би било честно ако Грузия, подобно на Украйна, бъде член на организацията. Хавел сравни страната с Турция в сферата на европейските въпроси и посочи, че Анкара все пак членува от десетилетия в алианса.  От друга страна от гледна точка на по-сигурното бъдеще, Тбилиси  би трябвало да заздрави отоношенията си със съседите, смята бившият чешки президент.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени