Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В България е най-трудно да се поръчат стоки по Интернет

България е сред страните, от които е най-трудно да се поръчат стоки по Интернет от друга държава от Европайския съюз. Това показва проучване на Европейката комисия, според което само румънците срещат по-големи затруднения.

Еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева подчерта, че електронната търговия е източник на сериозни доходи и за както за търговците, така и за потребителите, които спестяват поне 10 на сто от цената на стоката. Тя смята, че у нас този бизнес не се развива заради слабия електронен пазар, лошата интернет структура и ограничения достъп до широколентов Интернет. Меглена Кунева призова за по-активна държавна политика в тази област, защото, според нея, тя е сериозен източник на растеж.

Аз тука виждам много голямо поле за работа от страна на хората, които правят икономическа политика. Това вече е държавна задача. Трябва да се създадат такива условия на бизнеса и на потребителите, че да може това да се случва. В момента, в който ние се чудим как да направим така, че да осигурим пазар за българския бизнес, да не се използва тази възможност, е наистина много късогледо, каза Кунева.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.