Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частични избори за кмет се провеждат в много селища на страната

Снимка: Архив
Частични избори за кмет се провеждат днес в много селища на страната. В пловдивския район "Източен" имащите право на глас са близо 47 000 души. Те ще избират между осем от кандидатите за кметския пост.

Седем са кандидатите за кмет на община Руен. До частичните местни избори се стигна, след като бившият кмет Дурхан Мустафа стана депутат. С населената предимно с етнически турци община галсоподавателите са 28 000. 39 са селищата в община Руен. За кмет на общината ще се броят трима независими кандидати и четирима, подкрепени от ГЕРБ, БСП, ДПС и РЗС. Най-младият кандидат е на 27, а най-възрастният – на 60 години.

По данни на Общинската избирателна комисия кампанията е преминала нормално, без напрежение, жалби и нарушения. В Руен е традиционно висока избирателната активност, като на местния вот преди две години бяха гласували 19 000 или 715 от местните жители, Днес на територията на общината ще бъдат открити 49 избирателни секции.

В Раднево днес също избират кмет на общината. Регистрираните кандидати са девет. Досегашният кмет Нончо Воденичаров почина по време на снимките на "Сървайвър" на Филипините.

Кметски избори има в две селища във Великотърновска област. В град Бяла черква за гласовете на близо 2200 избиратели ще се състезават седмина кандидати за кмет. Пет партии са издигнали свои кандидати за кмет на село Горски Сеновец.

Частични местни избори има и в град Ракитово, както и в общините Стамболово, Дулово и пернишкото село Кошарево, където живее най-възрастната избирателка в областта – 105-годишната баба Петрунка.
По публикацията работи: Кореспонденти на БНР в страната

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна