Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внезапна проверка на Главната инспекция по труда спря два строителни обекта в кв. "Манастирски ливади" в столицата

На два строителни обекта в кв. "Манастирски ливади" в столицата бяха спрени строително-монтажните работи след внезапна проверка от инспектори от Главната инспекция по труда. Обектите са спрени заради несъздадени безопасни здравословни условия на труд и липсата на мерки за елиминиране на риска от падане. Според статистиката всяка трета смъртна злополука е в отрасъл "строителство".

При идването на инспекторите работниците от единия строеж се скриха на покрива. На един от обектите работеха 11 души, като са декларирали доходи между 350 и 500 лв. месечно. Всички работници първоначално бяха без каски и без лични предпазни средства, но са доволни, че имат работа, каза кофражистът Георги Петров.

Георги Петров: За четири години никакво прекъсване. Работили сме и на курортите с тази фирма. В Банско сме били. Имаме тук, в този квартал, три сгради. Обектите са ни винаги обезопасени. Има винаги какво да се желае още.

Главен инспектор Екатерина Асенова обясни, че са констатирани опасни и нестандартни конструкция.

Екатерина Асенова: Абсолютната липса на предприети мерки срещу падане от височина; необезопасени тераси; прозоречни отвори. Самото скеле, което е монтирано отзад, на другата фасада, няма бордова лента.

Асенова каза, че работниците нямат право да работят на строежа без главния технически ръководител. В момента на проверката той не беше на обекта. Инспектор Любомир Владимиров посочи, че вторият проверен строеж също се спира заради необезопасени етажни отвори и необезопасени машини.

Любомир Владимиров: На обекта са заварени четири човека, които извършват строително-монтажни дейности. Според техни твърдения са от 20-и на обекта, този месец. Не знаят дали имат сключени трудови договори. Дори не са сигурни за точното наименование на фирмата, която ги е наела.

Проверките се провеждат в събота, тъй като работодателите са свикнали да бъдат проверявани през работно време. До края на днешния ден Инспекцията по труда ще провери 20 строителни обекта в София.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна