Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се отбелязва Денят на ООН

Днес се отбелязва Денят на ООН. На 24 октомври 1945 година влиза в сила Уставът на ООН с основни цели: поддържане на международния мир и сигурност, разрешаване с мирни средства на международни спорове и проблеми от икономически, социален, културен и хуманитарен характер.

Бившият постоянен представител на България в световната организация Стефан Тафров обясни в предаването "Събота 150" на "Хоризонт", че ключов момент в реформата на ООН е промяната на състава на Съвета за сигурност, но засега тя не може да се случи.

Стефан Тафров: Сегашните постоянни страни-членки, особено някои от тях, например Русия и Китай, яростно се противопоставят на промяна на статуквото и според мен това е разковничето за промяна на организацията.

В момента фактически 99% от работата на ООН се заема от Съвета за сигурност. Това не е съвсем нормално, доколкото Съветът за сигурност е, така да се каже, запазена територия на петте постоянни членки.

Разбира се, останалите страни-членки не одобряват недостига на прозрачност в работата на Съвета за сигурност; това, че истинските решения се вземат на закрити консултации, от които няма официална информация; това, че в много случаи отношенията между Съвета за сигурност и Секретариата също са непрозрачни, с генералния секретар. И в този смисъл България е от страните, които се застъпват за реформа на тези институции.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна