Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Костов: Последните скандали около ДАНС може би целят закриването на агенцията

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че последните скандали около ДАНС е възможно да целят закриването на агенцията. Той оцени като правилна реакцията на премиера Бойко Борисов, който огласи, че е получил доклад с класифицирана информация от бившия сътрудник в ДАНС Алексей Петров.

Според Костов трябва да се сезира прокуратурата отново, но вече не по доклада на ДАНС, по изтичане на информация. Трябва да се провери дали изобщо въпросният доклад е в секретната секция на МС, и ако е така, не е ли направено там негово копие. Ако документът липсва, цялата отговорност пада върху Сергей Станишев, коментира Костов.

Във връзка със скандалите във ВСС, миналата седмица Синята коалиция се е срещнала с ГЕРБ и е поставила въпроса за формиране на парламентарна комисия за промени в Конституцията, сред които да се реформира съдебната система.

ДСБ ще настоява за намаляването на мандатите на председателите на ВКС, ВАС и на главния прокурор от 7 на 5 години. И още за съкращаване на продължителността на мандатите на членовете на ВСС и промяна в начина на избор на съвета, както и на броя на членовете му.

По публикацията работи: Румяна Василева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!