Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес приключва посещението на президента Първанов в Корея

В последния ден от посещението си в Република Корея президентът Георги Първанов ще има срещи с председателя на Националното събрание Ким Хьонг-о. Държавният глава ще участва в работен обяд, организиран от четирите основни корейски бизнес асоциации. Първанов потвърди, че България ще съдейства за по-бързото ратифициране на споразумението за свободна търговия между Корея и Европейския съюз, подписано преди дни.

Икономиката е акцент в разговорите на президента при визитата в азиатската държава. България вече предложи на Корея съвместен проект за изграждане на кораби за пренос на компресиран газ през Черно море. Има възможности за сътрудничество в сферата на възобновяемите енергийни източници, където Корея е лидер. Водеща корейска фирма вече е проявила интерес да участва в проекта за електронна транспортна система на Варна. Инвестиционният климат и бизнес възможностите в България ще бъдат обсъдени на бизнес форум в Сеул.

Република Корея е един от най-перспективните ни партньори в Азия. Над 8 млн. евро са южнокорейските инвестиции у нас за последните 11 години. За първите шест месеца на тази година стокообменът между България и Корея възлиза на близо 50 млн. евро.

По публикацията работи: Мира Стефанова – пратеник на БНР в Корея
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна