Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът се съвзема при отстъплението на акциите и суровините

Щатският долар поскъпна спрямо основните валути в понеделник и се оттласна от 14 -месечното си дъно спрямо еврото. Отстъплението на фондовите пазари и суровините накара пазарните участници да реализират печалбите си в по-високодоходните валути. Единната валута е силно прекупена спрямо американските пари през последните седмици и вероятно скоро ще започне така дългоочакваната трайна стабилизация на щатския долар.

Еврото загуби 0.9% от стойността си спрямо зелените пари до 1.4863 долара и отбеляза най-големия си дневен спад от началото на месец август, като преди това отчете нов връх на 1.5064 долара.

Щатският долар беше поставен под натиск в началото на деня заради доклад на Китайската народна банка, в който банката заявява намеренията си да запази долара като основна резервна валута, но да увеличи дяла на еврото и йената във валутните си резерви.

Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо 6 основни валути, напредна с 0.7%, което беше и най-голямото му дневно покачване от 24 септември, след като достигна 14 -месечен минимум в края на миналата седмица.

Американските пари поскъпнаха минимално спрямо японската валута до 92.18 йени. Валутите, свързани със суровините, паднаха рязко при спада на петрола под 79 долара за барел заради опасенията от слабото потребление на суровината.

Цената на петрола падна след като доларът се отблъсна от 14-месечното дъно и инвеститорският интерес към суровините намаля. Суровият петрол с доставка  месец декември поевтиня с 1.82 долара, или 2.3 % в края на американската сесия и достигна до цена от 78.68 долара  за барел на нюйоркската търговска борса, което е най-големият спад от 24 септември насам. Цените на черното злато са нарастнали със 76% през тази година, като достигнаха едногодишен максимум от  82$ за барел през миналата седмица.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще преразгледа производствените си квоти на редовното си заседание на 22 декември в Луанда, Ангола. Президентът на ОПЕК Хосе Мария де Ботело Васконелос заяви в интервю вчера, че картелът е в състояние да увеличи производството, ако пазарът го налага. Тези действия ще доведат до нови спадове в цените на черното злато.

Златото поевтиня за трети пореден ден по време на търговията в понеделник след като щатският долар възстанови частично позициите си и това понижи търсенето на ценния метал като защита от инфлацията.

Движението на валутните пазари е основна движеща сила на цените на благородния метал в последните месеци.

Цената на златото за незабавна доставка загуби 14 долара от стойността си вчера до нива от 1038.40 долара за тройунция.

По публикацията работи: ФК "Логос - ТМ" АД
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна