Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкият Конституционен съд отложи решението за Лисабонския договор

Чешкият Конституционен съд отложи решението по жалбата на групата сенатори срещу Лисабонския договор за 3 ноември.

"Лисабонският договор не противоречи на чешката конституция", заявиха председателите на двете камари на парламента Милослав Вълчек и Пржемисъл Соботка в становищата си пред Конституционния съд в Бърно. Вълчек дори определи като “усилие да се подаде жалба на всяка цена” и като “нова бариера” пред ратификацията втория иск на противниците на договора.

Документът "не нарушава принципа на суверенитета, нито идеологическия неутралитет," категоричен беше вицепремирът и министър по европейските въпроси Щефан Фюле в съдебната зала. Представителят на правителството в делото за Лисабонсия договор отхвърли и другите мотиви на групата сенатори, свързани с централизацията на решенията в Брюксел. Според Фюле "Европейският парламент трябва да се приема като допълнение на системата, а не като конкуренция на нашата легитимност".

Излизането от Европейския съюз може да стане две години след решението на страната–членка, а не само след споразумение с другите в общността, беше отговорът към евроскептиците. Тук също не се нарушава суверенитетът, както и в участието в общата политика по отбраната, поясни мотивите на кабинета чешкият вицепремиер и министър по европейските въпроси в отговор на сенаторските опасения и на думите на сенатор Иржи Оберфалцер пред съда.

В над 56 страници мотиви сенаторите заявиха още, че договорът е "централизация" и "прехвърля повече правомощия" на Брюксел. По този начин се ограничава суверенитета на страната–членка като “партньор”, макар и да сенаторите да не отрекоха ангажиментите на Чехия в сферата на отбраната. Юристът на президентството Алеш Пейхал припомни “въпросника” на Вацлав Клаус, както и питането за провеждане на референдум за Лисабонския договор.

Представителите на трите чешки институции - двете камари на парламента и правителството, се надяват 15-те съдии да отхвърлят и втората жалба на сенаторите и да няма други искове в Конституционния съд.

Заседанието в Бърно беше съпроводено с протести пред сградата на около 50 противници на Европейския договор.

Междувременно Партията на зелените обяви, че има готовност и е подготвила законопроект, според който премиерът Ян Фишер да подпише Договора от Лисабон, ако президенът Вацлав Клаус откаже това.

В отворено писмо представители на културния и научен елит от Карловия университет призоваха Клаус да напусне президентския пост, ако не подпише Договора за реформа.

За първи път днес представителите на сенаторите признаха, че имат притеснения относно решението на Съда в Бърно и че е възможно да загубят битката, въпреки овладяната нервност по време на изслушването. Всички страни по делото обаче разчетат на отговорното и безпристрастно решение на Конституционния съд, въпреки европейските прожектори върху петнайсетте съдии.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна