Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП иска оставката на министър Трайков заради оттеглянето на RWE от проекта АЕЦ "Белене"


БСП обвини правителството за оттеглянето на германската компания RWE от проекта АЕЦ „Белене”. „С хаотичните и необмислени действия на управляващите в енергийния сектор българското правителство проваля стратегически национални интереси”, се посочва в становище на партията. БСП смята, че това ще доведе до финансови негативи от милиарди евро и ще отблъсне потенциални бъдещи инвеститори. Ръководството на БСП иска незабавна оставка на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заради неспособност да реализира и провежда националната политика в сектора.

В същото време бившият министър на икономиката и енергетиката и настоящ депутат от Коалиция за България Румен Овчаров заяви пред „Хоризонт”, че няма нищо драматично в това, че RWE излиза от проекта АЕЦ „Белене”.
Румен Овчаров: Като казах, че има някакъв позитив в отказа на RWE, той според мен се състои в това, че RWE беше поел ангажименти към проекта.
Той беше поел ангажимент да участва с една сума от 450 милиона, като някакъв бонус за това, че се включва във вече готов и структуриран проект – нещо, което RWE не прави повече от година. Това, че той излиза от проекта, съвсем не значи, че българската страна трябва да се чувства по някакъв начин задължена към RWE. Напротив, RWE ни освобождават от всякакви ангажименти към себе си.
Според Румен Овчаров не е фатално, ако проектът се забави с 1-1,5 години.
Единственият проблем е, че това ще го оскъпи, каза бившият енергиен министър.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна