Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството одобри Бюджет 2010

Проектът за Бюджет 2010 е одобрен от правителството. Това е станало, въпреки че почти всички министри са изразили несъгласие около орязването на разходите в различните сфери, съобщи след заседанието на кабинета финансовият министър Симеон Дянков. Той добави, че забележки по бюджетите си не са имали само от спортното и от еко-министерството.

Симеон Дянков обаче отказа да посочи конкретни цифри по бюджета с довода, че по него все още се работи и колко точно пари се насочват за различните системи ще е ясно утре, когато той ще внесе проекта на Бюджета в НС.

Както и досега беше коментирано, всичко ще зависи от това как се развива икономиката ни към средата на следващата година. Ако БВП не се срине с още 2 процента, каквито са плановете на управляващите в средата на 2010-а, ще мислим за повече разходи. На въпроса какво ще правим, ако икономиката ни не се подобрява, ами тъкмо обратното – тръгне към влошаване, Симеон Дянков отговори, че пак ще се мисли в средата на годината. Тогава ще е ясно и дали ще може да се вдигнат пенсиите и заплатите. Дянков отхвърли и критиките, че така на практика прави бюджет за полугодие.

От догодина няма да се задържат проценти от разходите за различните министерства, както се прави в момента. Става въпрос за т. нар. десетпроцентен буфер. Така всеки министър ще получи реално парче от малката пица, наречена Бюджет 2010. Симеон Дянков дори демонстрира как в голямата кутия на Бюджет 2009, който действа в момента, дори няма пица и показа друга, по-малка кутия, но с пица.
Симеон Дянков: Ето я пицата. Така изглежда. Но няма много окраски. Постна е, да, защото хем е малко, хем нямаме много пари за окраски, но поне я има, и което е най-важно за моите колеги, е в точно размера и те ще ядат парчетата си в точния размер, залегнал в бюджета.
Репортер:

Предложението на синдикатите да се допусне контролиран дефицит от 1,7 процента е неприемливо, добави Симеон Дянков, тъй като такова нещо като контролирани дефицити няма. Така и не стана ясно, обаче, в бюджета за догодина има ли дефицит и какъв точно е той. Дянков е категоричен – Републиканският бюджет е балансиран, но като се сметне и евровноската, би трябвало да има дефицит от около 0,7 процента. Дали това е така, ще стане ясно утре, когато вицепремиерът внесе бюджета в НС.

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени