Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вацлав Клаус е готов да подпише Договора от Лисабон

 

Чешкият президент Вацлав Клаус е готов да подпише Договора от Лисабон ако бъдат изпълнени исканията му във връзка с Хартата за основните човешки права и при положително решение на Конституционния съд. В това прездентът е убедил премиера Ян Фишер преди срещата на върха в Брюксел. Ратификацията на договора от Лисабон ще бъде сред основните теми на европейските лидери. Чехия е последната страна-членка, която все още не е ратифицирала Договора.

Чешкият премиер Ян Фишер заминава за Брюксел с амбицията Договорът от Лисабон да бъде подписан и да приключи ратификацията му до края на годината. Фишер обаче не обяви какъв е послединят текст, до който достигнаха след консултациите с президентството и Шведското председателство. Това явно остава привилегия на ротационния председател. Очаква се обаче формулировката да изчисти опасенията на президента от анулирането на Бенешовите декрети и договорът да влезе в сила със  следващия нов член на Евросъюза, който се очаква да бъде Хърватия. По повод критиките на страни като Австрия и Унгария за чешките гаранции, премиерът Фишер обяви, че спазва принципа с останалите страни-членки да преговаря Шведското председателство.

Правителството получи мандат за разговорите в Брюксел след консултации и в присъствието на председателите на двете камари на Парламента – Милослав Вълчек и Пржемисъл Соботка, отчитайки “напрежението” по въпроса. Председателят на Сената Соботка подкрепи поисканите допълнетелни гаранции за ратификацията.

Президентът Вацлав Клаус няма да замине за Брюксел. Вместо него в делегацията е включен началникът на канцеларията му Иржи Вейгъл. Така, според коментарите на експертите, ще се ускори постигането на съгласие по исканите гаранции.

На Европейската среща на върха ще бъдат още вицепремиерът и министър по европейските въпроси Щефан Фюле и заместникът му Марек Мора.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!