Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото германско правителство ще положи клетва

Новото германско правителство встъпва днес в длъжност. След като Бундестагът преизбра с голямо мнозинство Ангела Меркел за канцлер. Предстои тя и министрите да положат клетва. Следобед ще е и първото заседание на новото коалиционно правителство на христяндемократи и свободни демократи.

През следващите 4 години начело на страната ще е консервативно правителство на христяндемократи и свободни демократи начело с Ангела Меркел. То ще бъде подкрепяно в парламента от внушително мнозинство.

Христяндемократическата партия, Христянсоциалния съюз и Партията на свободните демократи разполагат с 332-ма депутати в 622-членния Бундестаг.

Новият консервативен кабинет идва на мястото на центристкото правителство на христяндемократи и социалдемократи, което бе начело на страната през последните 4 години. Той ще има тежката задача да изведе страната от кризата и да се справи с последиците от нея. Чрез пазарно ориентирани мерки и облекчаване на данъчната тежест ще се стимулира икономическата активност. Надеждите са това да доведе до оживление на икономиката.

Днес следобед ще е първото заседание на новия кабинет, а вечерта Ангела Меркел ще отпътува за Париж на първото си посещение зад граница начело на новото консервативно правителство.

По публикацията работи: Александър Велев – кор. на БНР в Берлин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени