Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синята коалиция поиска оставката на управителя на НОИ

От парламентарната група на Синята коалиция поискаха оставката на управителя на НОИ Сотир Ушев заради съмнения за злоупотреби, докато е бил изпълнителен директор на Агенцията по заетостта и затова, че с нищо не е допринесъл за подобряване работата на института.

Сините депутати ще предоставят на временната парламентарна комисия, която се занимава със сделки, назначения и разходи от последната година от мандата на кабинета „Станишев” материали за съмнителни сделки. Депутатът Цветан Костов назова поредица от сделки, извършени по времето, когато Ушев е управлявал Агенцията по заетостта. В периода от 2005-а до 2007 година по програма ФАР са предоставени около 2 милиона евро безвъзмездна финансова помощ за изграждането на Националната база данни за пазара на труда и Европейския социален дом. Минали са търговете, но не е ясно къде са отишли средствата. През миналата година са извършени странни ремонти на сградата на Агенцията по заетостта. Не на последно място е и публичният скандал около ремонта на бюрото по труда в Стара Загора, което е коствало на данъкоплатците над 18 милиона лева.

Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция, настоя Сотир Ушев да си подаде оставката.
Мартин Димитров: Казахме тази седмица, че от отбора на БСП и ДПС продължават да работят. Всички сигнали, подадени към СДС и Синята коалиция ще бъдат вадени публично вече. Смятаме, че г-н Сотир Ушев на фона на тези сигнали, които получихме трябва да си подаде оставката. Ние ще ги предадем към комисията, която проверява сделките, назначенията от последната една година. ще помоля г-н Костов и колегите да подадат този сигнал и към прокуратурата. Хората, за които има съмнения в качествата на тяхната работа и които са наследени от БСП трябва да си отидат. Никой не говори за чистка, говорим за ново управление, нов морал и професионализъм.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна