Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверки по морето: инспектори засякоха "частни" плажове и липса на категоризация

Иван Виделов от Министерството на туризма и Бранислава Недялкова от Комисията за защита на потребителите.
Снимка: Александра Маркарян

Неохраняеми плажове, превърнати в "частна собственост", непочистени пясъчни ивици и липсваща категоризация на заведения са установили при съвместни проверки вчера екипи на Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите, НАП и "Икономическа полиция", съобщиха пред медиите днес Иван Виделов от Министерството на туризма и Бранислава Недялкова от КЗП.

"Проблемът е, че на някои плажове, които са неохраняеми, различни хора си позволяват чадъри и шезлонги и един вид да ги превръщат в частни плажове, тоест да ги предлагат срещу консумация в заведение или само за гости на даден хотел" - посочи Виделов. Заради такива нарушения са съставени и четири акта на Министерството на туризма.

Оттам уверяват, че ще следят и за друга нелоялна практика - плажуващите да бъдат принуждавани да си плащат за комплект - чадър плюс шезлонг или маса плюс шалте. "Всеки потребител има правото да избере какво да ползва - дали чадър, дали шезлонг, дали двете заедно, дали маса, дали шалте" - подчерта Виделов. Засега такива нарушения не са установени, обичайно те зачестяват в разгара на лятото - юли, август, допълни той.

Бранислава Недялкова обърна внимание на още две от нарушенията - които определи като съществени. "На заведения за хранене и развлечение, разположени на плажната ивица, няма категоризация. Те работят без валидна категоризация или в открита процедура за категоризиране на обектите", каза тя.

Вчера са извършени 17 проверки и са констатирани 8 нарушения. Предстои налагането на административни наказания. НАП също са установили нарушения, съобщават от пресцентъра на МТ, без да дават подробности. От началото на летния сезон досега проверките са 170, съставени са 6 писма с предупреждения до концесионери и наематели заради нарушения, сред които са: завишени цени на шезлонги и чадъри; липса или по-малък брой спасители; липса на медицински лица и оборудване; непредставени договори с Подвижен реанимационен екип; липса на документи за извършена обработка срещу комари и кърлежи; лошо ниво на хигиена и липса на указателни табели. Няма наложени неустойки.

"Съвместните проверки на контролните органи и институции ще продължават през целия летен туристически сезон. Целта е както спокойното и безопасно протичане на сезона за туристите, така и да не се допускат нелоялни търговски практики, за да бъде защитен туристическият продукт", уверяват от Министерството на туризма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна