Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 януари отпада данъчното облекчение за млади семейства, теглили ипотечен кредит

От 1 януари да отпадне данъчното облекчение за млади семейства, теглили ипотечен кредит. Това е част от измененията в закона за данъците по доходите на физическите лица, предложени от правителството и приети на първо четене от НС.
Законопроектът въвежда минимален срок от 3 години за притежаване на имот, като условие е да не се облага с доходи от продажбата или замяната му. Имотът трябва да служи за задоволяване на жилищните нужди на лицето и неговото семейство. Промените дават възможност чуждестранните физически лица в държавите членки на ЕС да приспадат разходите си от доходи, получени от /.../, така както българските физически лица.

Занапред задължително ще се декларират изоставените и получени парични заеми с изключение на кредити от кредитни институции, ако те са над 5 000 лева годишно или като остатък в края на годината. Предлага се още в НАП да се подава годишен отчет за дейността, вместо годишен финансов отчет.

Депутатите отхвърлиха проекта на Мартин Димитров от Синята коалиция за намаляване на налога върху дивидентите от 5 на 1 на сто и на данъка върху доходите от стопанска дейност на едноличните търговци от 15 на 10 процента.

По публикацията работи: Румяна Василева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна