Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Частният инвеститор в АЕЦ "Белене" официално се отказа от проекта, пише "Дневник". Германската компания RWE е уведомила българското правителство, че се оттегля от смесената компания с държавната НЕК, съобщи Галя Тошева, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг. Правителството няма намерение да спре проекта, а се мисли как да се привлекат нови инвеститори.

"Стандарт", "Монитор" и "Пари" са избрали за водеща тема представянето на бюджет 2010. Догодина ще трябва да караме на малка постна пица. Така вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков представи с чувство за хумор бюджета за догодина, пише "Стандарт". За първи път в хазната не е заложен 10% финансов буфер. Кабинетът се надява към юни следващото лято икономическото положение у нас да се стабилизира, коментира изданието.

"Монитор" допълва: бюджетът за 2010 година е насочен към осигуряване на стабилност и предвижда провеждане на благоразумна фискална политика, посочи министър Дянков. Социалният сектор, образованието, здравеопазването, екологията и пътната инфраструктура са приоритетни в разходната част на бюджета.

Днес по обяд Симеон Дянков ще предаде най-важния документ на държавата на председателят на парламента Цецка Цачева. По закон до края на ноември бюджетът за следващата година трябва да бъде внесен в Народното събрание, уточнява "Пари".

До две-три седмици страната ще бъде обхваната от епидемия от свински грип, прогнозира шефът на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев, пише "Сега". От ведомството признаха, че случаите на вирусното заболяване се увеличават и в някои региони са достигнали предепидеични стойности.

Според "24 часа" здравното министерство шикалкави за разпространението на болестта и не иска да признае очевидното - в шест региона на страната има епидемия от свински грип. Поне 70% от боледуващите в момента имат свински грип, без да имат изследвания, твърдят епидемиолози пред изданието.

"Ходим мръсни, но парфюмирани" е лаконичното заглавие от първата страница на "Новинар", което може би насочва и към отговор на въпроса със зачестилите случаи на свинския грип. Българите са започнали да пестят откъм дрехи и сапун, за сметка на това обаче инвестираме в парфюми.

Такива изводи се налагат от изследване на Българската стопанска камара за развитието на шивашкия и козметичния бранш у нас. Хората са почнали да употребяват все по-малко продукти за поддържане на личната хигиена, сочи още статистиката.

Ченгеджийницата в държавата се завъртя на нови бесни обороти, коментира "Труд". Поне още 9 секретни доклада и справки на ДАНС са изчезнали от кабинета на бившия премиер Сергей Станишев. Бомбата хвърли пак наследникът му на поста Бойко Борисов. Според източници на изданието броят на изпарилите се документи е по-голям.

"Дума" цитира изказване на Сергей Станишев, който коментира действията и изказванията на Бойко Борисов във връзка с доклада на ДАНС. Според бившия премиер Бойко Борисов върви към "управление от едно място", той слага намордник на българската демокрация.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна