Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Световният ден за борба с мозъчния инсулт

Днес се отбелязва Световният ден за борба с мозъчния инсулт. Инсултът е един от най-големите медицински социални проблеми в България. Годишно с тази диагноза у нас биват регистрирани около 25-26 хиляди случая, коментира за "Хоризонт" д-р Иво Петров от Дружеството на кардиолозите в България.

Иво Петров: Огромната честота на инсултите в България се дължи на високото разпространение на сърдечносъдовите заболявания като цяло и тъй като причина за инсулта в 99 процента от случаите е именно сърдечносъдово заболяване, т.е. стеснение на артерия или пък тромб, тръгнал от сърдечните структури, поради тази причина основният акцент трябва да бъде насочен към профилактиката именно на сърдечносъдовата заболеваемост.

В последните години има едно задържане, вече няма нарастване на инсултите и на инфарктите, но това не трябва да е успокояващо. Между мозъчния инсулт и артериалната хипертония има директна каузална връзка, т.е. в огромната част от случаите високото артериално налягане е една от основните причини за възникване на мозъчния инсулт.

Така че вниманието трябва да бъде насочено към строг контрол на основните рискови фактори, които в България са много разпространени – артериалната хипертония, тютюнопушенето, захарния диабет, повишеното ниво на холестерол в кръвта и ако успеем да контролираме добре тях, наистина ще се получи едно значимо снижаване на честота на инсултите и инфарктите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна