Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първанов определи като израз на териториални претенции изказването на Груевски в Австралия

Президентът Георги Първанов определи като израз на териториални претенции изказването на македонския премиер Никола Груевски, който при посещението си в Австралия миналата седмица е заявил, че македонците имат уникалната възможност да живеят заедно със сънародниците си от Егея и Пирин и не трябва да се делят на вардарци, егейци и пиринци, защото съществуват само македонци.

Първанов подчерта, че българската подкрепа за македонското членство в ЕС зависи от поведението на съседите ни и снемането на подобни претенции.

Георги Първанов: Приемам с недоумение изразената от премиера на съседна Македония позиция. Приемам я като недопустима, като израз на териториални претенции.

Тя е недопустима още повече, че има амбициите да бъде член на ЕС и тук искам да припомня още по-твърдо онова, което казах преди 9-10 месеца, в началото на годината, че Македония трябва стриктно да изпълнява всички критерии за членство, част от които са свързани с добросъседството и с недопускането спорни въпроси да бъдат привнесени в рамките на ЕС.

Така че българската подкрепа за македонското членство в ЕС, отново ще кажа, не е безусловна. Тя зависи в голяма степен от това какво ще бъде поведението на нашите съседи и дали ще бъдат снети незабавно подобни претенции. България е готова да подкрепи членството на Македония в ЕС, но това предполага да се изостави практиката на говоренето на омразата.

Зам.-министърът на външните работи Марин Райков, който е в делегацията, придружаваща президента в Австралия, коментира изказването на македонския премиер.

Марин Райков: Действително е успех за Република Македония това, че се дава зелена улица за започване на преговори за присъединяването към ЕС. Но същевременно, започвайки тези преговори, Република Македония трябва да бъде наясно, че ще трябва да реши много въпроси. Тя все още няма и дата за тези преговори и ще я получи със сигурност тогава, когато реши своите проблеми със съседите.

Този тип изказвания категорично са в противоречие с очакванията ни за наличие на добра политическа воля за решаване на проблемите, които Република Македония създава на своите съседи. Ясно е, че ЕС има интерес да интегрира непроблемни партньори и Република Македония следва да бъде наясно с това.

Ние сме готови и занапред да подпомагаме нейното бъдещо членство, но същевременно това предполага категорично изоставяне на тази практика на говор на омразата, тази практика на зле загатнати претенции, тази практика на отказ от съвместните чествания на общото ни минало, това е европейски подход.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени