Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Атомстройекспорт" ще изпълни своите задължения по проекта за строителство на АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС
"Атомстройекспорт" ще изпълни своите задължения по проекта за строителство на АЕЦ "Белене" - това се посочва в официално становище на руската компания, разпространено днес в Москва. В момента представители на фирмата изпълнител са в България за доуточняване на техническия проект.

"Атомстройекспорт" продължава да изпълнява всичките си ангажименти по договора за строителство на АЕЦ "Белене", се казва в съобщението, което е по повод решението на германската РВЕ да се оттегли от централата.

Реализацията на проекта се осъществява в съответствие с работния график и в одобрените по-рано обеми, са казва в документа. От него става ясно, че настъпилите към момента промени във финансовата структура на проекта, не са довели до преразглеждане на поетите от "Атомстройекспорт" ангажименти по договора.

Сега на строителната площадка на АЕЦ "Белене" фирмата изпълнител продължава да подготвя за експлоатация временните пречиствателни системи, а също така изпълнява редица геоложки и топографски проучвания.

От "Атомстройекспорт" съобщават още, че напълно е завършен демонтажът на железобетонните и метални конструкции, като е подготвен изкопът за началото на строителството на първия блок.

От съобщението става ясно също така, че представители на "Атомстройекспорт", на проектанта "Атоменергопроект", на конструкторите от "Хидропрогрес", както и на "Института Курчатов", в момента са в България за обсъждане на техническата документация по изграждането на АЕЦ "Белене".
По публикацията работи: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени