Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководителите от ЕС се събират на двудневно заседание в Брюксел

Държавните и правителствени ръководители от ЕС се събират на двудневно заседание в Брюксел. На него се очакваше да бъдат излъчени бъдещият президент и бъдещият министър на ЕС. Продължаващото отлагане на ратификацията на Лисабонския договор от Чехия обаче пренареди дневния ред и сега вместо избор, европейските лидери ще проведат само неформални дискусии по кандидатурите.

Първият президент и първият външен министър на ЕС няма да бъдат избрани на тази среща на върха, но според оптимистичните прогнози по време на нея може да бъде постигнато поне политическо съгласие кои да са те.

Дискусиите по този въпрос ще са неформални и ще се водят на предстоящата късно днес работна вечеря на европейските лидери и според наблюдателите тук, ще зависят до голяма степен от това какво са се разбрали Ангела Меркел и Никола Саркози по време на снощната си среща в Париж.

Основните претенденти за президентското кресло на Обединена Европа останаха двама – бившият премиер на Великобритания Тони Блеър и настоящият на Люксембург Жан Клод Инкер, след като късно снощи други от фаворитите – премиерът на Холандия Ян Петер Балкененде обяви, че не е кандидат за поста.

Все по-вероятно става изборът да бъде направен на извънредна среща на най-високо ниво през ноември. Междувременно днес и утре европейските лидери ще се съсредоточат върху други важни теми. Днес трябва да бъде постигната обща европейска позиция за предстоящата през декември в Копенхаген глобална среща за климата.

Конкретно колко от парите, нужни на развиващите се страни, за да ограничат вредните емисии може да даде ЕС и какви суми ще поемат отделните държави членки. България е в група от общо 9 новоприсъединили се страни, начело с Полша, които настояват вноските им да зависят не само от това колко замърсяват, но и от икономическите им възможности.

Утре пък престои преглед на резултатите от досегашните действия срещу икономическата криза. Българският премиер Бойко Борисов ще присъства преди срещата на традиционния за ЕНП работен обяд за стиковане на позиции, на който ще са и Жозе Барозу, Ангела Меркел и Никола Саркози. По-късно днес Борисов ще има и двустранна среща с председателя на ЕП Йежи Бузек.
По публикацията работи: Дияна Чепишева – пратеник на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени